Възходът на Гунди в Ботев Пловдив

 

В събота от 19:15 ч. Ботев Пловдив приема Левски в двубой от 2 кръг на българското първенство. Съперничеството между двата отбора през годините е минавало през множество обрати, но едно нещо обединява „канарчетата“ и „сините“ – феновете на двата отбора са се радвали на играта на Георги Аспарухов. Ще ви припомним за периода на Гунди в Пловдив, който не е толкова известен за по-младите фенове.

„Аз ще се върна след 700 дни…“

За таланта на Георги Аспарухов във волейбола и футбола и крайното му решение да избере Царя на спортовете е писано и говорено достатъчно. Гунди дебютира за първия отбор на Левски на 5 юни 1960 г. срещу Локомотив София, а на 28 септември същата година бележи и първото си попадение. То е във вратата на Ботев Пловдив – отбор, който ще изиграе голяма роля в неговия живот. Наближава момента, в който младия Аспарухов трябва да влезе в родната казарма и да изпълни изпятото в песента на Емил Димитров „Аз ще се върна след 700 дни“. На заседание на секцията на Левски Ангел Петров-Чори признава, че съдбата на Гунди, както и съотборниците му, спечелили републиканската титла за юноши е предопределена. „Всички знаем, че тези подготвени кадри отиват в казармата и от там най-добрите отиват в ЦДНА…От сега вече се вземат и трите имена на Гунди, това ясно показва, че повече няма да го видим в нашите редове“, казва той според запазената стенограма от заседанието. В крайна сметка Аспарухов наистина отива в ЦСКА, но играе само един мач с червения (в случая белия) екип – победата с 3:1 срещу СКА Ростов на Дон в бенефиса на Манол Манолов – Симолията.

Песента на канарчетата

През пролетта на 1962 г. Гунди се оказва в Ботев Пловдив, но първоначално е посрещнат скептично от треньора Георги Генов – Джогата. Помощникът му Стефан Паунов обаче го убеждава да даде шанс на младия играч и той му се отблагодарява. Аспарухов постига отлично разбирателство с местните таланти Динко Дерменджиев и Георги Попов, а допълнителна тежест на състава дават дошлите от Левски Христо Илиев – Патрата и Александър Костов. До есента на 1964 г. софиянецът бележи 35 гола в 62 официални мача за тима, като в шампионатния мач със Спартак Варна на 7 април 1963 г. бележи 4 попадения. През 1962 г. Ботев печели Купата на Съветската армия след победа с 3:0 срещу Дунав, а Аспарухов изработва първото попадение, дело на Дерменджиев. В КНК пловдивския тим елиминира Стяуа и Шамрок Роувърс, преди да отпадне на четвъртфинала от Атлетико Мадрид, а Гунди е основен реализатор на тима. Неговите изяви още на ранен етап карат един от ръководителите на националния отбор Кръстьо Чакъров да го включи в състава на България за Мондиал’62, където нападателят бележи и първия ни гол на големия форум – при поражението с 1:6 от Унгария. В Пловдив се случва и друг важен момент от живота на Аспарухов – там той се жени за приятелката си Величка Маркова. Поради това е обяснимо, че младата звезда на българския футбол има колебания дали да се завърне в Левски, но в крайна сметка облича отново синята фланелка. С нея той бележи общо 10 гола във вратата на Ботев, като единствено се е разписвал по-често срещу Славия и Марек – по 11 пъти.

В момента текат снимките на филма „Гунди – легенда за любовта“, в който ролята на „синята“ и „жълто-черна“ деветка се изпълнява от Павел Иванов. Sesame е официален партньор на лентата, продуцирана от Иван Христов и Андрей Арнаудов.

Автор: Теодор Борисов