Звездите от компютъра, които се провалиха в истинския футбол

Голяма част от детството на израсналите през 90-те години и началото на новия век е преминало в играене на компютърни игри. Днес електронните спортове имат статут на сериозно и доходно занимание, като включването им в олимпийската програма изглежда само въпрос на време. Почитателите на футболния симулатор Football manager (предшестван от Championship manager) със сигурност се сещат за няколко играчи, чиито компютърни версии далеч надминаха по успехи кариерата на техните оригинални образи. Предлагаме на вашето внимание само трима от безкрайния списък на нереализирали се таланти.

Черно Самба

Роден в гамбийската столица Банжул, нападателят се мести със семейството си в Англия в ранна детска възраст и прави впечатление в академията на Милуол. Общият му актив от 21 мача за различните формации на „трите лъва“ кара създателите на играта Championship manager 01/02 да го оценят с 20 от 20 в показателите „завършващата фаза“, „физика“, „работа в екип“, „издържливост“, „игра с глава“, „темпо“, „ускорение“ и „дрибъл“. Допълнителният бонус е, че той е без отбор и излиза евтино на всеки, желаещ да разполага с изявен реализатор. За негово съжаление 178-сантиметровия стрелец записва едва 52 мача на клубно ниво, като пътешествията му включват престои в Испания, Уелс, Финландия, Гърция и Норвегия. В един момент изпада в депресия и дори прави опит за самоубийство. През 2008 г. става национал на Гамбия, но при четирите си участия се отчита само с едно попадение. По неговите думи той никога не е играл Championship manager, но в един случай славата му помага. При поръчване на нов телефон, който трябва да дойде при него след няколко месеца, той го получава на следващия ден, след като доставчика разбира кой е неговия клиент.

Фреди Аду

В началото на този век американецът е това, което през 90-те години е Ний Лампти – талантлив играч, когото медиите бързат да сравнят с Краля на футбола Пеле. Роденият през 1989 г. в Гана играч е избран под номер 1 в драфта в МЛС през 2004 г., което е прецедент в историята на сокъра отвъд Океана. Той подписва мултимилионен договор с „Nike“ и при това положение не е изненадващо, че в рамките на Football Manager 03/04 лявото крило е това, което Лионел Меси в истинския футбол. Физическите му показатели са около 17 от 20, а по отношение на решителността, той е оценен на 16. Когато през 2021 г. прекратява състезателната си кариера в началото на 30-те си години, Аду има зад гърба си престой в 15 отбора, като редом до Бенфика и Монако се срещат и екзотични дестинации като сръбския Ягодина и финландския КуФу-98.

Максим Цигалко

Починалият на 25 декември 2020 г. беларуски нападател има солидна кариера на фона на останалите, но предвид статута му в Championship Manager 01/02, това е нещо очаквано. В играта той е в състояние да бележи по 100 гола на сезон, като в същото време има 20/20 по отношение на темпо и ускорение. В реалния футбол той е част от отбора на Динамо Минск, който е елиминиран от ЦСКА в турнира за Купата на УЕФА през 2002 г., но успява да хване окото на Стойчо Младенов. Заедно със сънародника си Виталий Володенков кара пробен период при „червените“ през януари 2003 г., но до подписване на договор така и не се стига. Кариерата му продължава в Казахстан и Армения, като записва и 2 мача с 1 гол за националния отбор, преди да е принуден да се откаже от футбола на 26 години заради хронични контузии.

Автор: Теодор Борисов