Звездите, които пропускат Световното в Катар

След около три месеца започва Световното първенство по футбол, което ще се проведе в Катар. Няма да коментираме изборът на организаторите защо и как са се спрели на точно тази държава да бъде домакин на турнира, но е факт, че всички погледи ще бъдат насочени натам в началото на зимата.

По традиция всеки подобен турнир има своите големи фигури, които не са успели да се класират със страните си. Днес ще се спрем на тези, които ще ни липсват най-много на нас.

Най-големият отсъстващ от турнира ще бъде…Италия. „Скуадра адзура“ шокира всички, като не успя да спечели групата си, а след това загуби от Македония като домакин в баража. И понеже сме българи и винаги сме доволни, като прецакаме някого, ти припомняме, че им направихме Х в Италия, а в последния мач от групата помогнахме на Швейцария да ги мине по голова разлика, като ни победи с 4:0.  Шегуваме се , разбира се, но сме напълно сериозни в това, че ще ни липсва страстта, с която италианците пеят химна си по време на турнира.

Сега ще се спрем и на тримата футболисти, без които световното няма да е същото. Поне за нас. Не крием, че сме големи фенове на Златан Ибрахимович. Последният Мондиал, на който шведът участва, бе през 2006-та година. В следващите две той не успя да помогне на страната си да се класира, а на последното временно се бе отказал от националния отбор. Сега пак ще минем без него.

Следващият в списъка ни е норвежката голова машина – Ерлинг Холанд. Звездата на Сити е с впечатляваща визитка не само на клубно, но и на национално ниво – в 21 мача за Норвегия е отбелязал 20 гола. Но и това не стига на скандинавците да се класират за голям форум за пореден път. Всъщност, последният път, когато са го правили е лятото, в което Холанд се ражда…

Последният, но не по значимост, на който се спираме, е Мохамед Салах. Голямата звезда на Ливърпул го гони тежък карък в мачовете на Египет. Загуби два пъти с дузпи от Сенегал – първо във финала за Купата на Африка, после и в баража за класиране на Мондиала. От друга страна, обаче, ако не беше загубил баража, нямаше да гледаме Мане. Щеше да е хубаво и двамата да са там, но така е било писано.