Зимен полъх с мирис на дерби

Студена, скъпа и красива. Така с 3 думи може да бъде описана шведската столица Стокхолм, която в края на април ни посреща с минусови температури и прехвърчащ сняг. Стандартът на местните най-лесно може да бъде осъзнат, когато разберете, че отиването и връщането от летище „Арланда“ с високоскоростен влак ще ви излезе над 100 лв. Една разходка из разделените от 57 моста острови, на които е разположен града, със сигурност ще възвърне душевния ви баланс, а любителите на цар Футбол могат да се насладят на едно от най-непримиримите съперничества на Скандинавския полуостров – АИК срещу Юргорден.

Битката на трибуните

За съжаление на двата споменати отбора най-популярният тим в Стокхолм всъщност е Хамарби, подкрепян от южната част на града и района на Сьодермалм. Ако използваме обичайното разделение „зелените“ са отбор на работническата класа, докато Юргорден е подкрепян от богатия център и района на Йостермалм. За АИК остава северната част и района на Солна, където се намира националният стадион „Френдс арена“ (самите те го обозначават като Синята линия по аналогия с маршрута на местното метро). Най-големите ултрас фракции, стоящи зад АИК са “Ultras Nord” и “Sol Invictus”. Техният еквивалент в Юргорден е Fabriken, но най-сериозна роля има официалния фенклуб „Ярнкаминерна“, известен още като „Сините светци“. Те изпитват патологична непоносимост към „гризачите“, както е известен техния съперник. Една от теориите за това прозвище е, че поради финансови съображения АИК дълго време ползват стари екипи, които  с течение на времето придобиват кафяв цвят, който веднага е асоцииран с плъховете. Това не впечатлява феновете на отбора и на трибуните могат да се видят знамена и транспаранти с неособено дружелюбен мишок, облечен в клубните цветове. С излизането на двата отбора на терена фенските им трибуни предложиха впечатляваща хореография, а паленето на факли бе често срещано явление. Поради това въпреки минусовите температури покрива на „Френдс арена“ не бе спуснат, тъй като на предишното дерби за националната купа това се бе случило и димната завеса нямаше как да се разсее.

Доминация на терена

С изключение на един приятелски мач, игран през 2008 г. в Португалия, всички дербита между АИК и Юргорден се провеждат на територията на Стокхолм и предимството отчетливо е в полза на „гризачите“ – 71 победи, 55 равни и 54 загуби. В навечерието на срещата треньорът на домакините Хенинг Берг бе зарадван с добра новина, след като опитния Джон Гуидети попадна в групата за пръв път от август след дълго лечение на контузия. От включването му обаче нямаше нужда, тъй като в атака Йоанис Питас и Омар Фараж създаваха достатъчно проблеми за съперника, а централния бранител Сотирис Папаянопулос напълно обезличи нападателите на Юргорден. В началото на сезона „сините райета“ демонстрираха характер при домакинството на Хекен, обръщайки ги от 0:3 до 3:3, но този път не намериха аргументи срещу отличния далечен удар на Берсант Целина и мълниеносната контраатака, завършила с попадение на Питас. По необясними причини основното острие в атаката на Юргорден Токман Нгуен бе оставен на пейката, а гредата която уцели след появата си в игра сякаш показа, че мястото му е сред титулярите. Успехът се превърна във вдъхновение за АИК, който след изиграването на междинния кръг вече заема втора позиция във временното класиране. На дербито по официални данни присъстваха 44 734 зрители, които освен че наблюдаваха приличен за европейските стандарти двубой сами взеха дейно участие в шоуто.

Всички коефициенти за шведската Алсвенскан може да откриете тук.

Автор: Теодор Борисов