За честта на Лондон и Манчестър

 

През този уикенд феновете на английския футбол ще имат възможност да се насладят на две класически градски дербита – в събота от 14:30 ч. лидерът във временното класиране Арсенал посреща намиращия се само на точка зад него Тотнъм, а в неделя от 16:00 ч. шампионът Манчестър Сити е домакин на Манчестър Юнайтед. Ето някои интересни моменти от съперничеството на тези отбори, донесли много радост на едните и много мъка на другите привърженици.

Шампионски празненства на „Уайт Харт Лейн“

Едно от най-сладките неща във футбола без съмнение е това да спечелиш важен трофей на стадиона на големия съперник. Феновете на Арсенал са изпитвали това чувство на два пъти, превръщайки „Уайт Харт Лейн“ в място за своите шампионски празненства. 3 май 1971 г. е денят, в който 52 000 зрители присъстват на решителния мач за титлата, а още 15 000 остават извън пределите на стадиона. За да изпревари Лийдс и спечели първото си шампионско отличие от 1953 г., Арсенал се нуждае от нулево равенство или победа. „Артилеристите“ доминират, но отличните изяви на вратаря на „шпорите“ Пат Дженингс (впоследствие преминал именно в големия съперник) задържат нулевото равенство. Все пак те измъкват победата 2 минути преди края, след като Рей Кенеди засича с глава центриране на Джордж Армстронг отляво. „Последните минути бяха най-трудните, които съм имал. В един момент си помислих, че може би бе по-добре да не вкарвам“, спомня си години по-късно Кенеди, който ще направи име в Ливърпул.

Ситуацията се повтаря дословно на 25 април 2004 г. Тук вече говорим за Непобедимите на Арсен Венгер, завършила сезон 2003-04 без загубен мач във Висшата лига. Първата част минава при пълен превес на гостите, които вече са се разписали 2 пъти за 35 минути чрез Патрик Виейра и Робер Пирес. След паузата Спърс демонстрират характер и Джейми Реднап връща едно попадение в 62-ата минута, преди Роби Кийн да оформи крайния резултат от дузпа в добавеното време. Феновете на гостите не пропускат да се подиграят със съперника си, издигайки транспарант, чийто смисъл е, че бранителя Сол Кембъл преминава от Тотнъм в Арсенал именно за да печели титли. „Играчите на съперника празнуваха сякаш са спечелили финал на световно първенство, но смятам, че те просто не осъзнаваха, че станахме шампиони на техния стадион“, казва Тиери Анри.

Как „гражданите“ почти уволниха Съра

В миналото мачовете между Манчестър Сити и Манчестър Юнайтед далеч не са толкова оспорвани, колкото в последното десетилетие. Показателен е факта, че през 80-те години „гражданите“ имат само 2 победи над своя съперник. Тази от 23 септември 1989 г. на „Мейн Роуд“ обаче остава във фенския фолклор. Сити току-що са спечелили промоция, докато мениджъра на Юнайтед Алекс Фъргюсън привлича играчи като Гари Палистър, Нийл Уеб и Пол Инс през лятото. Събитията на терена обаче едва не са засенчени от боя между привърженици на двата тима на трибуните, който кара съдията временно да прибере двата отбора в съблекалните. Не е ясно доколко това е повлияло на вратаря на Юнайтед Джим Лейтън, но той е принуден да извади топката от мрежата си 5 пъти след попаденията на Дейвид Олдфийлд (2 пъти), Йън Бишъп, Андрю Хинчклиф и Тревър Морли. Марк Хюз бележи единственото попадение за „червените дяволи“, а в следващите дни съдбата на мениджъра Алекс Фъргюсън е най-обсъждана в медиите. Края на сезона е ужасен и за двата тима (Юнайтед са 13-ти, Сити – 14-ти), но все пак бъдещия сър печели ФА Къп, с което запазва поста си, а останалото, както казват, е история. Всички коефициенти за английските дербита може да откриете тук.

Автор: Теодор Борисов