Взривоопасното дерби на Италия

Тази неделя от 21:45 ч. Ювентус посреща Интер в сблъсък между втория и първия в Серия А. Разликата от 2 точки между двата отбора обаче далеч не е единствения залог в този мач. През годините това съперничество е останало в италианския футболен фолклор с наименованието Дербито на Италия, а кратка историческа справка ни показва, че играчите на Масимилиано Алегри и Симоне Индзаги ще ни предложат истинска драма.

Начало на съперничеството

Първият мач между грандовете от Торино и Милано се играе на 14 ноември 1909 г. и е спечелен от Старата госпожа с 2:0 след две попадения на Ернесто Борел. В началните години предимството е на страната на „нерадзурите“, които на два пъти побеждават съперника си с  6:1, а Старата госпожа отвръща със 7:2. На 23 май 1920 г. съперниците играят на неутрален терен в Генуа и Интер печели с 1:0 (вторият подобен случай е финала за Купата на Италия през 1965 г. в Рим, в който Юве побеждава със същия резултат). Наименованието Дербито на Италия възниква през 1967 г. и негов автор е доайена на спортната журналистика на Апенините Джани Брера. По това време начело на клубовете са две от най-богатите фамилии на Ботуша – Аниели и Морати, което в добавка с историческото съперничество между областите Ломбардия и Пиемонт прави наименованието толкова популярно.

Скандалът, който стигна до парламента

Мачовете между Интер и Ювентус винаги са белязани от напрежение, но ситуацията ескалира по време на срещата между двата тима на 26 април 1998 г. Старата госпожа стига до успеха след единствения гол на Алесандро Дел Пиеро, който освен това пропуска дузпа в 72-ата минута. Цяла Италия обаче говори за съдията Пиеро Чекарини, който точно преди ситуацията с наказателния удар за „бианконерите“ не отсъжда такъв за бодичек на Марк Юлиано срещу Роналдо. Така преднината на Юве на върха става 4 точки и впоследствие Старата госпожа печели титлата, а скандалите около този мач достигат и италианския парламент. Там депутатът Доменико Грамацио нарича торинския гранд „крадци“, което едва не довежда до масов бой между народните представители. Именно поради това когато избухва скандала „Калчополи“, а Ювентус е лишен от своите титли и изпратен в Серия Б, в Италия няма по-щастливи хора от феновете на Интер, които в следващите години се радват на тотална доминация на техните любимци.

Рекордьорите

Досега двата отбора са изиграли общо 249 двубоя, в които Ювентус има пълно предимство – 249 мача, 112 победи, 61 равни и 76 загуби при голова разлика 352:306. В неофициалните срещи предимството е за „нерадзурите“ – 6 победи, 4 равни и 4 загуби при голова разлика 32:19. Понастоящем Дербито на Италия има цели трима голмайстори – Роберто Бонинсеня, Джузепе Меаца и Омар Сивори. От тях само Бонинсеня се е разписвал и за двата отбора (9 гола за Интер и 3 за Юве), въпреки че Меаца също има мачове за „бианконерите“. Сред големите имена, радвали феновете в Милано и Торино са Луиджи Алеманди, Пиетро Анастази, Марко Тардели, а в по-ново време Фабио Канаваро, Патрик Виейра и Златан Ибрахимович. На двете скамейки също са стояли редица именити специалисти, но само Джовани Трапатони и Антонио Конте са печелили скудетото и с „нерадзурите“, и със Старата госпожа.

Всички коефициенти за Дербито на Италия може да откриете тук.

Автор: Теодор Борисов