Великият финал на Славия и Локо София

 

В понеделник от 18:30 ч. Локомотив София посреща Славия в първи мач от програмата на четвъртфиналите в SESAME Купа на България. Двата отбора имат своето дългогодишно съперничество (в шампионатните мачове „белите“ имат предимство с 53 срещу 45 победи), а финалът в надпреварата от 1975 г. си остава един от класическите мачове в цялата нейна история.

Пътят до финала

За да стигнат до сблъсъка за трофея на тогавашната Купа на Съветската армия, двата тима трябва да минат през групова фаза, която в онези години заменя осминафиналите. Славия е победител в група с Ботев Пловдив (по това време Тракия), Тунджа Ямбол (тогава Лъсков) и Миньор Перник, а Локомотив триумфира в такава със Сливен, Черно море и Локомотив Пловдив. След това „железничарите“ се справят с пловдивския и врачанския Ботев (вторият мач е на неутрален терен в Горна Оряховица), докато Славия преодолява Сливен и ЦСКА.

Битката в дъжда

Въпреки изсипалия се дъжд над „Васил Левски“, финалната среща на 21 юни 1975 г. се превръща в образец за драматичен двубой. Локомотивци имат психологическо предимство, тъй като са спечелили и двата шампионатни мача (2:0 и 5:2), и поне в началото изглежда, че това дава своето отражение. Когато Венцислав Арсов открива в 11-ата минута пред безпомощния поглед на вратаря Георги Гугалов и Любен Тасев по всичко изглежда, че за пръв път в историята на турнира баща и син ще триумфират с отличието. Причината е, че неговия баща Йончо е треньор на тима, а в щаба му влизат още Спиро Дебърски и Иван Коцев – Братчика. Вместо това Славия демонстрира защо през изминалия шампионат печели купата на „Отечествен фронт“ за най-резултатно нападение и изравнява чрез Андрей Желязков в 41-ата минута. В 81-ата минута неразбирателство между Гугалов и Чакъров позволява на резервата Борислав Хаджиев – Шмайзера да изведе тима си напред. Само минута по-късно след стълкновение с Атанас Михайлов е изгонен Ваньо Костов, като последвалото наказание от 8 мача говори достатъчно за деянието му. Треньорът на Славия Атанас Пържелов решава да играе вабанк и пуска в игра Божидар Григоров и Методи Бончев, с което броя на атакуващите му играчи става четирима. Това дава своя ефект и с 2 гола на Андрей Желязков в 86-ата и 89-ата минута Славия стига до пълния обрат. По този начин Жужо става и голмайстор на надпреварата с общо 7 отбелязани попадения. Куриозно е, че единия от головете погрешно е записан на Божидар Григоров на светлинното табло, като това се явява рецидив след подобна грешка в олимпийската квалификация с Унгария. Капитанът на „белите“ Любен Тасев получава трофея от майор Аркадий Данилко – помощник военен, военноморски и военновъздушен аташе на СССР, каквато е традицията в тази епоха, а столичния тим нагледно показва какво означава да имаш голям характер.

За съжаление на феновете на „белите“ те не успяват да пренесат волята си за победа в евротурнирите, след като още на старта на участието си в КНК са елиминирани от австрийския Щурм. През същия сезон 1974-75 Локомотив се класира на седмо място в класирането и ще трябва да изчака още съвсем малко, преди да изгради своя голям отбор, респектирал с представянето си на домашната и международна сцена.

Всички коефициенти за SESAME Купа на България може да откриете тук.

Снимки: Архив ПФК Славия

 

Автор: Теодор Борисов