Вековни съперници решават спора за световната титла

 

Световният шампион Франция и носителят на Копа Америка Аржентина ще се изправят един срещу друг на финала на Мондиал 2022 тази вечер на стадион „Лусаил“. Лионел Меси срещу Килиан Мбапе ще е персоналния сблъсък, който ще прикове вниманието на феновете, а двубоя ще бъде ръководен от поляка Шимон Марчиняк. В исторически план „гаучосите“ имат предимство срещу своя съперник – 6 победи, 3 равни и 3 загуби. Досега отборите са се срещали 3 пъти на световни финали, а в следващите редове ще разберете как са преминали тези мачове.

Съдийски произвол в Монтевидео

Дори и нагледалите се на какво ли не съвременни привърженици ще останат шокирани от съдийството на бразилеца Жилберто де Алмейда Рего, което съпътства първия сблъсък между двата отбора на Мондиал’30. Срещата се играе на стадион „Парк сентрал“, а в откриващия двубой „петлите“ са разбили Мексико с 4:1. Авторът на първия гол на световни финали Люсиен Лоран обаче малшанса да се изправи срещу Луис Монти, който го контузва още във втората минута на срещата и до края е просто фигурант. Бика от пампасите, както е наричан аржентинецът, играе с едно наум заради заплахи към него и семейството му, но се превръща в главното действащо лице, бележейки победния гол в 81-ата минута от свободен удар. Само 3 минути по-късно нападателят на Екселсиор Рубе Марсел Ланжие се озовава сам срещу Анхел Босио, но за всеобща изненада реферът Рего свири край на срещата. Вбесената публика нахлува на терена, а на помощ на изпадналия в беда арбитър идват неговите помощници Улисес Сауседо и Костел Радулеску, които едновременно с това са селекционери на Боливия и Румъния. Решено е оставащите минути да се доиграят, но цялото това вълнение се отразява зле на аржентинеца Роберто Черо, който бива откаран в болница. Промяна в резултата така и не настъпва, а на излизане от стадиона „гаучосите“ са нападнати от близо 500 уругвайски фенове с камъни – прелюдия към това, което ще се случи на финала.

Под сянката на бойкота

Призивите за бойкот на Мондиал 2022 далеч не са единствените в историята на световните финали. В навечерието на Мондиал’78 в Аржентина в цяла западна Европа започва движение срещу участието на отборите им на шампионата, организиран от военната хунта на генерал Хорхе Видела. Само във Франция са изградени над 200 комитета, а преди да заминат за Буенос Айрес Мишел Идалго и неговите играчи се срещат с аржентински емигранти. Протести бележат откриващите мачове на надпреварата, в които Франция губи с 1:2 от Италия, а Аржентина се справя с 2:1 срещу Унгария.  На терена нещата за европейския тим определено не вървят, след като в самия край на първото полувреме срещу него е отсъдена дузпа за нарушение срещу Леополдо Луке, която е превърната в гол от Даниел Пасарела. В 55-ата минута при избиването на един далечен удар вратарят Жан-Пол Бертран-Деман удря гърба си тежко в страничната греда и моментално е откаран в болница, а мястото му до края на мача заема Доминик Баратели. Противно на досегашното развитие на мача публиката на „Монументал“ потъва в тишина в 60-ата минута след изравнителния гол на Мишел Платини. Тя обаче се отдъхва с облекчение в 73-ата минута, когато удар от дистанция на Луке носи победата на домакините.

Лекция на „петлите“

Сблъсъкът между двата отбора на осминафиналите на предишния Мондиал е достатъчно близко във времето, за да бъде преразказван. Всички гледали двубоя в Казан ясно си спомнят, че крайното 4:3 не отговаря на огромното преимущество, което „петлите“ имаха в хода на мача. Голмайсторите за Франция от онзи мач Мбапе, Антоан Гризман и Бенжамен Павар все още са в отбора, докато от тези на Аржентина е оцелял само Анхел Ди Мария (Габриел Меркадо не бе повикан, а Серхио Агуеро прекрати състезателната си кариера).

Всички коефициенти за финала може да откриете тук.

Автор: Теодор Борисов