Вечерта на звездите в НБА

 

Баскетболните фенове все още са под въздействието на легендарното постижение на ЛеБрон Джеймс, който подобри рекорда за най-много отбелязани точки в историята на НБА. Сега те отново ще имат поводи за радост, тъй като на 19 февруари във „Вивинт Смарт Хоум Арена“ в Юта ще се състои Мачът на звездите в лигата на извънземните. За първи път от 30 години шоуто ще акостира в мормонския щат и както обикновено то ще си заслужава гледане.

ЛеБрон срещу Янис

Тази година отборите ще бъдат предвождани от Янис Адетокунбо и ЛеБрон Джеймс. Липсата на контузените Стеф Къри и Кевин Дюрант е неприятна, но няма да отнеме от блясъка на сблъсъка. Запада има определено предимство откъм звезди поради наличието на Лука Дончич и Никола Йокич. Кайри Ървинг първоначално бе селектиран в списъка на Изтока, но впоследствие премина в отбор от Западната конференция – Далас Маверикс. Янис ще има и допълнителна задача, тъй като заедно със своите братя Алекс и Танасис ще са в треньорския щаб на един от отборите в Мача на знаменитостите (там ще е и знаменитата скиорка Линдзи Вон). Той ще противопостави селекциите на свързания с Юта Джаз бизнесмен Райън Смит и имащия миноратерен дял от акциите на клуба Дуейн Уейд. Сред участващите в срещата ще са певецът Ники Джам, боливудския актьор Ранвир Синх и кечиста Миз. Интересно ще бъде и в надпреварата на изгряващите звезди, където участие ще вземе Скоти Пипън – младши, който е собственост на Лос Анджелис Лейкърс. 

Борбата на Изтока и Запада

Първият Мач на звездите се състои на 2 март 1951 г. в Бостън и е спечелен от Изтока със 111:94. Президентът на Бостън Селтикс Уолтър Браун е сред инициаторите на идеята и той със задоволство гледа отличните изяви на звездите на тима Боб Кузи и Ед Макоули. През годините Изтока има предимство в съперничеството (37 на 29 победи), но от 2018 г. се срещат сборни отбори на две звезди на лигата, един от които неизменно е ЛеБрон Джеймс. Също както при рекорда за най-много точки, и тук звездата на ЛА Лейкърс е рамо до рамо с Карим Абдул-Джабар – двамата са селектирани в общо 19 сблъсъка, като за тях Джеймс има 509 минути, в които е вкарал 413 точки. Той става MVP на срещата едва на 21 г., докато Шакийл О‘Нийл е в другия спектър, печелейки отличието когато е на 36 г. През 2003 г. пък Майкъл Джордан става най-възрастният играч, започвал срещата (39 години, 357 дни), след като Винс Картър му отстъпва своето място.

Забивка

През миналата година Карл-Антъни Таунс от Минесота Тимбърулвс спечели надпреварата при стрелбата от зоната за 3 точки, а Оби Топин от Ню Йорк Никс направи най-атрактивната забивка. На пръв поглед това може да изглежда само като допълнителен елемент към основния мач, но фактът, че Майкъл Джордан 2 пъти се отличава с качеството си да забива, а Лари Бърд в 3 поредни години е непогрешим при стрелбата от „тройката“ няма как да не е мотивиращ за днешните звезди. Сред големите имена, отличени за своите умения личат още Дуейн Уейд и Стив Неш, а Коби Брайънт става майстор на забивките едва на 18 години и 169 дни.

 

Автор: Теодор Борисов