В ритъма на калчото

През този уикенд започва новия сезон в италианската Серия А. С 2,87 гола средно на мач, калчото се нарежда на второ място по резултатност сред големите първенства след немската Бундеслига (3,12). Шампионът Милан ще трябва да защитава скудетото срещу амбицирани съперници, а новодошлите играчи и отбори ще направят италианския елит още по-атрактивен.

Зов за завръщане

Противно на мнението, че успехите на даден отбор се дължат на периодичното освежаване на неговия състав, Интер и Ювентус смятат, че пътя към върха минава през ангажирането на добре познати кадри. „Нерадзурите“, които се провалиха в самия край на миналия сезон, привлякоха под наем от Челси срещу 8 млн. евро белгийският голаджия Ромелу Лукаку. Само година по-рано той бе продаден на тима от „Стамфорд бридж“ срещу рекордните за клубната история 113 млн. евро, но приноса му се ограничи с 15 попадения – наполовина на това, което вкара в последния си сезон на „Сан Сиро“. Лукаку записа 2 гола в предсезонните контроли и показа, че ще бъде фактор за тима на Симоне Индзаги. След 6 разочароващи сезона в Манчестър Юнайтед, Пол Погба пък отново ще облече екипа на Ювентус. Френският халф подписа 4-годишен договор със Старата госпожа, но контузия ще отложи във времето повторния му дебют. Сръбският халф Филип Джуричич от своя страна не се разписа нито веднъж за Сампдория в периода 2016-18, но четирите му години в Сасуоло явно са достатъчни президента на генуезци Масимо Лана да го ангажира отново.

Революцията на Специалния

Спечелването на Лигата на конференциите изцяло промени настройката на тифозите на Рома, които отново почувстваха, че техните любимци са част от голямата игра. До този момент „вълците“ са похарчили едва 7 млн. евро за нови играчи, всички отишли за десния бек на Лил Зеки Челик, но техния безспорен гросмайсторски ход бе взимането на Пауло Дибала. Аржентинецът идва със свободен трансфер от Ювентус, а официалното му представяне видимо го затрогна. Феновете на тима очакват много и от опитните Неманя Матич и Жоржиньо Вайналдум, като идването на последния възкреси диско хита на Vengaboys “Boom, Boom, Boom, Boom”, преправен със специален текст за нидерландеца. Без съмнение причината за този възход е Жозе Моуриньо, като Специалния ще се надява да преправи последната си татуировка, на която са изобразени спечелените от него европейски отличия.

Форте или пицикато

Населен от малко над 72 000 жители, Кремона има заслужената слава на център на музиката. Именно ломбардийския град е родното място на композитора Клаудио Монтеверди и на прочутите майстори на цигулки Страдивари, Гуарнери и Амати (последните сте ги срещали поне веднъж в кръстословиците). През този сезон градът ще може да се похвали и с отбор в Серия А, тъй като Кремонезе се завърна там след 26 години пауза. Успехът за тима от „Джовани Дзини“ идва навръх 120-годишнината на клуба, но определено задачата им няма да бъде лесна. Изненадва треньорът Фабио Пекия, който класира тима сред най-добрите, подаде оставка и бе заменен от Масимилиано Алвини, работил за последно в Перуджа. Селекцията на тима включва доказани имена като Влад Кирикеш, Сирил Десерс и Давид Окереке, но оцеляването ще е задача с повишена трудност. Големият въпрос е дали цигулката на Кремонезе този сезон ще свири пицикато (едва доловимо с подръпване на струните) или форте (силно). Българските фенове ще следят с голям интерес проекта на Силвио Берлускони Монца, тъй като част от тима е национала Валентин Антов, който се надява на повече игрово време в сравнение с миналия сезон.

 

Автор: Теодор Борисов