Южни футболни страсти (видео)

Широко разпространена практика сред водещите европейски футболни нации е това националния отбор да домакинства в различни градове на страната. Испания не прави изключение и само за последните 2 години Ла Фурия зарадва с присъствието си феновете в Бадахос, Севиля и Барселона. За домакин на двубоя от Лигата на нациите бе определен Малага, който освен като родно място на Пабло Пикасо и Антонио Бандерас е известен и с темпераментните си фенове.

Фиеста и маркетинг

Наличието на фен зона преди голям мач е нещо, което привържениците на футбола приемат за нещо закономерно, а градските власти като начин за допълнителни приходи. Малага не направи изключение и в един от търговските центрове, намиращ се в близост до река Гуадалмедина бе направен развлекателен комплекс. В него желаещите можеха да поиграят на електронни игри, да пробват точността на мерника си при дузпи или да влязат в ролята на участик в родео и да се задържат на гърба на механичен бик – всички те, подсигурени от спонсорите на националния отбор. Излишно е да се казва, че играчите на трикратния европейски шампион са използвани за рекламни лица на какво ли не – от сладоледи до банки. Различният момент е, че редом с мъжкия, женският национален тим също се радва на голям интерес. Мачът на националния отбор бе идеален момент за мадридския вестник „Марка“, който в продължение на 3 дни организира спортен празник в пространството пред историческия център, изпълнено с множество събития. Сред тях бе и такова, свързано с женския футбол, на което бе демонстриран ефектен фрийстайл. Идеята бе да се промотира участието на Испания на европейското първенство за жени, което ще се проведе в Англия. Мъжете също удариха едно рамо в това начинание, тъй като в двубоя срещу Чехия те излязоха с екипи, имащи същия дизайн като тези на техните колежки.

12-тия играч

За последно Малага бе домакин на официален мач на испанския национален отбор през далечната 1982 г., когато Исландия бе надвита с 1:0 в европейска квалификация. Заради това еуфорията бе видима, а Испанската федерация направи жест и в официалния фенмагазин на Малага освен сувенири на националния отбор се предлагаха и такива на клубния тим. За сравнение – в Болоня на стадион „Ренато Дал‘Ара“ магазинът на домакините бе пълен само с продукция, посветена на Скуадра адзура. Според официални данни 30 389 души уважиха двубоя, като с изключение на малка група чешки запалянковци, всички бяха загърнати с национални знамена. Както е известно, испанския химн няма текст, но при неговото изпълнение целия стадион го тананикаше в пълен синхрон. Спортно-технически гостите имаха своите силни моменти при резултат 0:0, но попаденията на Карлос Солер и Пабло Сарабия показаха, че отборът на Луис Енрике има достатъчно дълбочина в състава си. Най-много овации от трибуните получи появилия се като резерва Гави, което е обяснимо – звездата на Барселона е родом от севилското градче Лос Паласиос и Вилафранка, което също се намира в Андалусия. След края на срещата селекционерът на Ла Фурия благодари на публиката и заяви, че няма нищо против тимът да играе по-често на „Ла Росаледа“. Лайтмотивът на вечерта бе песента на популярния местен изпълнител Рафаел  Mi Gran Noche, която феновете си припяваха радостно след последния съдийски сигнал на Джюнейт Чакър.

Автор: Теодор Борисов