Тъмните времена за Манчестър Юнайтед

Въпреки че любимия им отбор подобри представянето си в последните седмици, феновете на Манчестър Юнайтед все още са под впечатлението на лошия старт на сезона, включващ поражения от Брайтън и Брендфорд. През миналия сезон „червените дяволи“ записаха най-лошото си класиране в ерата на Висшата лига – 6-о място, а за последно титлата се е озовавала на „Олд Трафорд“ през 2013 г. Това обаче все още изглежда приемлив период на фона на годините между 1967 и 1993 г., когато Юнайтед не само не успява да стане шампион, но дори и има престой във втория ешелон на английския футбол.

Тежкото наследство на Мат Бъзби

 В продължение на 24 години „червените дяволи“ са под ръководството на Мат Бъзби, който след спечелването на КЕШ през 1968 г. усеща, че е достигнал пика на своята кариера и в средата на следващия сезон обявява своето оттегляне. За негов наследник е обявен бившия му възпитаник и треньор на резервите Уилф Макгинес, който обаче не успява да отговори на високите стандарти. Отделно от това Бъзби остава в клуба като директор и това внася допълнително напрежение сред мениджърския екип. След като се проваля в опита си да ангажира разглежданите като първа опция Джок Стейн и Дон Реви, през 1971 г. Бордът на директорите назначава на поста Франк О‘Фаръл. Той обаче вкарва Юнайтед в битката за оцелява за първи път от 30-те години на века и бива заменен с Томи Дохърти. Направилият име начело на Челси шотландец прави радикални трансформации в състава, но новите играчи нямат време да влязат в час и през 1974 г. тима изпада.

Любовна афера спира възхода

От големия отбор от 60-те години във Втора дивизия остава само вратарят Алекс Степни, а постепенно с помощта на играчи като Сами Макилрой, Гордън Хил и Стюърт Пиърсън Юнайтед се завръща в елита и отново е фактор в английския футбол. Най-сладкият момент за феновете на „червените дяволи“ е победата на финала за ФА Къп през 1977 г. с 2:1 срещу Ливърпул, която спира големия съперник от исторически требъл. Възходът обаче бива спрян след уволнението на Томи Дохърти, който се оказва замесен в любовна аферта с жената на физиотерапевта Лоури Браун.

Обратно в играта с Едуардс и Фъргюсън

През 1980 г. Манчестър Юнайтед е разтресен от скандал, след като телевизионно разследване открива редица нередности в бизнеса на клубния президент Луис Едуардс. В резултат на изобличенията босът умира от инфаркт и бива наследен от своя син Мартин. Той попада в токсична обстановка, тъй като хулиганските прояви на феновете носят много проблеми на „червените дяволи“, но показва амбиции, сменяйки справещия се нелошо Дейв Секстън с Рон Аткинсън. Привличането на играчи като Брайън Робсън и Реми Моузес не намира своето развитие на терена, но се оказва достатъчно Юнайтед да гостува на стадион „Юрий Гагарин“ във Варна за мач срещу Спартак от КНК. Когато през 1986 г. тимът едва се отървава от ново изпадане, Едуардс решава да действа и привлича постигналия сериозни успехи с Абърдийн Алекс Фъргюсън. Бъдещият сър обаче печели първия трофей чак 4 години по-късно, побеждавайки Кристъл Палас на финала за ФА Къп. Освобождаването на любимците на феновете Норман Уайтсайд и Пол Макрат го поставя под прицела на феновете, но клубния президент продължава да го поддържа. Шотландецът се възползва от картбланша и прави състав по свой вкус, който през 1993 г. най-накрая печели шампионската титла, завършвайки с 10 точки преднина пред Астън Вила. Останалото, както казват, е история.

През това лято новия мениджър на „червените дяволи“ Ерик тен Хаг похарчи 238 млн. евро за нови играчи, като най-много дискусии предизвика трансфера на крилото на Аякс Антъни срещу 95 млн. евро. Победите срещу Ливърпул и Саутхемптън вдъхнаха плахи надежди и днешното гостуване на Лестър трябва да затвърди, че Юнайтед излиза от кризата. Успех на гостите се оценява на 2,10, равенството – 3,75, а победата за „лисиците“ се котира на 3,40. Всички коефициенти за мача може да откриете тук.

 

Автор: Теодор Борисов