Три пренебрегвани европейски дербита

 

По традиция футболните фенове насочват своя фокус върху оспорваните мачове от водещите четири първенства. Тази седмица няма да е по-различно – при наличието на Челси-Манчестър Юнайтед, Реал Мадрид-Севиля и Рома-Интер трудно някой ще обърне внимание на други не по-малко интригуващи сблъсъци. Предлагаме ви три двубоя, които определено не трябва да изпускате.

 „Орлите“ спират негативната серия срещу „драконите“

В петъчната вечер първенецът на Португалия Порто посреща най-титулуваният клуб в страната Бенфика в директна битка за върха в местната лига. По ирония на съдбата през миналия сезон „драконите“ станаха шампиони на „Луж“ и отпразнуваха титлата на стадиона на големия съперник. „Орлите“ правят отличен сезон под ръководството на Роджер Шмид, който е единствения чуждестранен треньор в цялото първенство и имат преднина от 3 точки. След трудното начало пък „драконите“ се намират в серия от 5 поредни победи във всички турнири и определено впечатляват с представянето си. Безспорното откровение на сезона е нападателят на Бенфика Гонсало Рамош, който има 10 гола във всички турнири и изглежда замества по най-добрия начин заминалия за Ливърпул Дарвин Нунеш. До този момент са се изиграли 250 срещи от португалското Класико, като в последните години Порто обърна баланс в своя полза – 100 срещу 88 победи. „Драконите“ нямат загуба в 8 поредни мача срещу техния съперник и ще се надяват серията да продължи и сега.

Последният шанс за Хайдук

Петък е денят и за голямото дерби на Хърватска – Хайдук срещу Динамо Загреб. „Модрите“, които елиминираха Лудогорец в квалификациите за Шампионската лига, имат директен сблъсък за третото място в своята група на Лигата на богатите срещу Милан и със сигурност ще имат едно наум за мача на „Максимир“. Преднината им от 8 точки на върха със сигурност ще им даде допълнително самочувствие, макар че „Полюд“ по традиция е негостоприемно място. В началото на сезона Хайдук играеше на приливи и отливи, което доведе до смяната на Валдас Дамбраускас с Мислав Кароглан. Сплитчани спечели последните си 4 мача във всички турнири, като победите над Вараждин и Горица дойдоха в добавеното време. Ветеранът Марко Ливая е основен реализатор за Хайдук, докато Мислав Оршич и Бруно Петкович съставят ударната мощ на доминатора в хърватския футбол, който от 2006 г. насам е изпуснал само една шампионска титла на страната.

Минчев е под пара преди битката за Прага

Вечното дерби на чешкия футбол между Славия и Спарта слага поантата на този футболен уикенд. Въпреки че Виктория Пилзен е лидер във временното класиране с 4 точки пред втория, именно този мач ще прикове вниманието на феновете в страната. Домакините се намират в деликатна ситуация и въпреки че отстраниха Дукла в турнира за националната купа играта в последно време определено не им спори. Съвсем на другия полюс е положението при българския национал Мартин Минчев, който се разписа в последните 2 мача на Спарта Прага – срещу Пардубице за първенство и Искра Домажлице в турнира за националната купа. До този момент той се ползва с доверието на треньора Бриан Приске и е взел участие в 9 мача на тима си. Най-опасен за Славия пък е Станислав Тецл, който до този момент е лидер при голмайсторите с 9 попадения. Интересно е, че Спарта спечели последните си 2 гостувания срещу този съперник, което показва, че абсолютно всичко е възможно на „Фортуна арена“.

Всички коефициенти за най-интересните събития по света, може да видиш тук.

Автор: Теодор Борисов