Торино живее с Дерби дела Моле

В събота от 19:00 ч. Торино и Ювентус се изправят един срещу друг в градско дерби, което ще се играе на стадион „Алианц“. Въпреки сериозната разлика в баланса между двата отбора (ако включим абсолютно всички официални и приятелски двубои Юве има 112 победи, Торино  – 73, а равенствата са 69), градът на ФИАТ близо 120 години е подвластен на голямото съперничество. Самият мач е известен като Дерби дела Моле по името на главната забележителност на Торино – Моле Антонелиана, където се помещава музея на италианското кино. Ето и някои любопитни щрихи от съперничеството между Старата госпожа и „биковете“.

Началото

По подобие на миланските грандове, и тук единия отбор е формиран от бивши играчи на другия. Това се случва на 3 декември 1906 г. в бирария „Фойгт“ (днес бар „Норман“), а начело на групата отцепници от Ювентус е швейцарецът Алфред Дик, който става първи президент на Торо. Първата среща между съперниците се състои на 13 януари 1907 г. на „Велодромо Умберто I“ и е спечелена от Торино с 2:1. Идването на семейство Аниели начело на Старата госпожа през 1923 г. определя бъдещето на клуба като богат клуб, който е подкрепян в цяла Италия, докато имащия по-скромни възможности Торо си остава любимец на местните. Срещата между двата тима на 15 май 1932 г. се превръща в първия мач в Италия, излъчван директно по радиото, а коментара е на Николо Карозио. През 1938 г. Ювентус побеждава Торо с общ резултат 5:2 във финала за Купата на Италия, но 40-те години преминават изцяло под диктовката на Гранде Торино. Самолетната катастрофа при хълма Суперга на 4 май 1949 г. изцяло променя хода на историята и през следващите години рядко „биковете“ са равностойни на големия си съперник.

Рекордите

Двама души са начело на листата по брой изиграни торински дербита – Теобалдо Депетрини и Джорджо Ферини. Последният прави това с екипа на Торо, докато Депетрини е с 27 мача за Юве и 3 за големия съперник. Трудно някой ще подобри рекорда на легендата на Ювентус Джампиеро Бониперти от 14 гола в сблъсъка, като това важи и за постижението на играча с най-много попадения за Торино Паоло Пуличи (9). Начело при треньорите е Джовани Трапатони, който за 31 мача на пейката на Ювентус има 13 победи, 11 равни и 7 загуби. 1988-а е годината, в която феновете са гледали най-много пъти Дерби дела Моле – 5. В турнира за националната купа Торино елиминира опонента си с общ резултат 3:2, а шампионатните мачове завършват съответно 2:2 и 1:0 за Юве. Любопитно е, че в края на сезон 1987-88 двата отбора събират равен брой точки и трябва да играят бараж за попадане в турнира за Купата на УЕФА. Мачът завършва 0:0 след продължения, а при дузпите Старата госпожа се налага с 4:2, като победния удар е на имащия разочароващ период в Торино Йън Ръш.

Съединението прави силата

Общо 18 са случаите в историята, в които Ювентус и Торино са се обединявали в общ градски отбор. Един от първите случаи е на 24 декември 1911 г., когато формацията се изправя срещу тим на чужденците от останалите градски отбори, а приходите от двубоя отиват за италианските войници, сражаващи се срещу Османската империя в т.нар. Триполитанска война. Следващите мачове са изцяло с мирни цели, като за последно Юве и Торо са под една шапка на 31 май 1990 г., когато се изправят срещу Порто в чест на откриването на стадион „Деле Алпи“. Играещите в жълти фланелки и сини гащета домакини печелят с 4:3 след хеттрик на Харис Скоро и едно попадение на Анжело Алесио.

Всички коефициенти за Ювентус-Торино може да откриете тук.

Автор: Теодор Борисов