Състояние на играта

MSI 2023 Формат

Mid-Season Invitation идва в Лондон през 2023 година! Тринадесет отбора от цял свят ще се борят за титлата MSI шампион. Разтърсващ нов формат в турнира, така че се пригответе за интензивна конкуренция.

MSI се разширява, за да включи повече отбори през тази година, преминавайки от 11 на 13, и сега ще има два етапа на двойна елиминация: етапът на игра и етапът на класиране.

Play-ins ще включва осем отбора: двата отбора от LEC, LCS и LPL и един отбор от LLA, CBLOL, PCS, VCS и LJL.

За 2023 г. LCK 2 ще отиде направо в етапа на групата като победители от Световното през 2022 г.

  • Тези осем отбора ще бъдат изтеглени в две групи от по четири, за да се състезават в мачове за най-добър от три двойни елиминации.
  • Победителите от всяка група и победителите от ”last chance qualification” играят между двата отбора от долните групи, за да се присъединят към петте квалифицирани отбора.

Bracket stage ще види осем отбора, които ще се изправят един срещу друг в двойна елиминация, best of 5. Това ще включва тримата победители в Play-ins, заедно с LEC1, LCS1, LPL1, LCK1 и LCK2.

MSI е възможност за феновете да оценят относителната сила на отборите и регионите в средата на сезона. С този нов състезателен формат искат да покажат по-вълнуващи best of серии и да позволят разгръщането на повече истории за играчите.

Worlds 2023

След 5 години Световното първенство на League Of Legends ще се завърне в Корея. Корея е родното място на електронните спортове и домът на защитаващите световни шампиони. Нямаме търпение да споделим местата и датите през следващите месеци.

Световното също ще представи чисто нов формат. Тази година Worlds ще покани 22 отбора да се състезават в три етапа: Play-ins, Swiss и Knockouts. Преди началото на главното събитие ще се представи ново ниво на квалификация – Worlds Qualifying Series.

Световните квалификационни серии ще бъде best of 5 между 4-тия поставен от LEC и 4-тия поставен от LCS.

Победителят в мача си осигурява пътуване до Световното. През следващите години се очертава Световните квалификационни серии да се разширят, за да се включат допълнителни региони и отбори.


Победителят от квалификационните серии, заедно с още 21 отбора, ще се състезават на Световното в Корея, като 8 от тези отбора ще започнат на Play-ins етапа. Тези начални разпределения са определени от предишното международно представяне на всеки регион.

8-те, които започват в Play-ins етапа:

  • Първите 2 отбора от VSC, PCS
  • Най-добрия отбор от LLA, CBLOL, LJL и победителят от WQS.

14-те, които започват от Swiss Stage:

  • Първите 4 отбора от LPL, LCK
  • Топ 3 отбора от LEC, LCS.

Play-ins са директни групови елиминация, които ще класират два отбора в Swiss Stage. Всяка група ще играе best of 3 двойна елиминация, като “upper winner” от едната група играе best of 5 срещу „lower winner” от другата.

За да започне Swiss Stage, двамата победители в Play-In ще се присъединят към 14-те отбора, които са се класирали предварително в Swiss.

Swiss Stage ще включва формат от пет рунда, където отбори с еднакъв win-loss record ще се състезават помежду си, докато стигнат 3 победи или 3 загуби.

Етапът ще започне, като всеки отбор играе срещу случайно избран друг отбор от различен регион. Всяка група ще играе best of 1.

Във втори кръг отборите ще се изправят отново срещу отбори, които имат същия win-loss record (т.е отбори с резултат 1-0 ще играят срещу други отбори с резултат 1-0). Този реванш ще продължи общо 5 игри, като отборите преминават към фазата на директните елиминации, когато постигнат 3 победи или ще бъдат елиминирани от турнира, когато достигнат 3 загуби.

Всички, които ще продължат напред или ще елиминират даден отбор, ще бъдат best of 3, а останалите мачове ще бъдат best of 1.

Knockout

Knockouts ще включват 8 отбора, класирали се от Swiss Stage, които ще бъдат изтеглени в една елиминационна група основавайки се на класирането им от Swiss. Тази група, която включва четвъртфинали, полуфинали и финали, ще определи световния шампион за 2023 г.

За Worlds, League of Legends са се съсредоточили върху създаването на по-добри мачове и повече възможности за междурегионално състезание. Също така се свежда до минимум игрите на елиминации, които не влияят на резултата от турнира и за двата отбора, които играят. Въвеждането на формат за множество елиминации в Play-ins и Swiss дава шанс на отборите в началото на турнира да се завърнат, ако са започнали със загуба и ни дава повече игри, за да разберем как любимите ни професионалисти се състезават. Поддържайки Knockouts като единичен елиминационен формат за best of 5, отборите имат възможността да докажат кой е най-добрият от най-добрите – без втори шанс, без място за дишане, само с един удар, за да спечелят всичко.

Ако искаш освен да гледаш и да играеш…