Спортният Гергьовден

 

На 6 май отбелязваме Гергьовден – ден на храбростта и българската армия. Според данни на НСИ  Георги е най-разпространеното мъжко име в България (по този начин се казват 145 940 души). При дамите на десето място е Гергана (близо 27 400), което показва, че всяка подборка на изтъкнати спортисти с тези имена е обречена на непълнота. Все пак нека проверим как носещите името на Св. Георги Победоносец са се представяли през годините в двете най-престижни анкети у нас – Спортист на годината и Футболист на годината.

Пазете се от Гунди

Легендата на българския футбол Георги Аспарухов засега е единственият Георги, печелил анкетата за Спортист на годината. Това се случва през 1965 г., когато той блести с 27 гола и помага на Левски да стане шампион. В същото време два негови гола срещу Белгия в плейофа във Флоренция класират тима ни за Мондиал’66, а на домашната сцена печели и купата за индивидуално спортсменство. Неслучайно в класацията за „Златната топка“ дели 8-10 място със Сандро Мацола и Валери Воронин. Първият Георги в челната тройка е шахматистът Георги Трингов. През 1962 г. той става международен майстор по шах, а година по-късно и втория гросмайстор на страната след Милко Бобонцов. В анкетата той е изпреварен от състезателя по свободна борба Еньо Вълчев. През 1966 г. Георги Стойковски печели първият златен медал за България от европейски първенства по лека атлетика, триумфирайки в надпреварата в тройния скок на шампионата в Будапеща. В класацията обаче той е втори след бореца Продан Гарджев. Златният олимпийски медал в Мюнхен’72 на боксьора Георги Костадинов също не стига за нещо повече от трето място. Световна титла от Манила и европейска от Верона през 1974 г. помагат на щангиста Георги Тодоров да заеме второ място. Сходна е ситуацията с колегата му Георги Марков, който през 2002 г. за злато на континента и планетата остава трети в конкуренцията на Румяна Нейкова и Армен Назарян.

Футболна плеяда

Сред майсторите на зеления терен името Георги определено е символ на победата. Първият официален победител в анкетата за Футболист на годината е вратаря на ЦСКА Георги Найденов през 1961 г. Трябва да минат 20 години, преди друг страж на „червените“ – Георги Велинов, да спечели наградата, което първия успех на „армейците“ в допитването от десетилетие. 1985-а е годината на капитана на националния отбор и ЦСКА Георги Димитров – Джеки, който впоследствие ще заиграе за френския Сент Етиен. Рекордьорът по голове във Вечното дерби Георги Иванов – Гонзо е най-успешният играч с това име в допитването, печелейки го през 2000 и 2001 г. Георги Миланов пък става най-младият победител в историята на надпреварата, триумфирайки на 20-годишна възраст през 2012 г. Няма как да пропуснем подгласника през 1980 г. Георги Славков, който година по-късно ще стане носител на „Златната обувка“ за най-добър голмайстор на Европа. В по-ново време 3 пъти в челната тройка попада вратарят Георги Петков, който постави рекорда за най-възрастен играч в историята на родния шампионат, излизайки срещу ЦСКА на 47 години и 27 дни през април. Подборката завършваме с класирания на трето място през 2021 г. Георги Йомов, който има своето място в историята на Sasame Купа на България. Именно с негова победна дузпа Славия побеждава Левски на финала през 2018 г.

Автор: Теодор Борисов