Спорт и лукс в Княжество Монако

 

С площ от едва 2,02 km² и население от 32 410 души, Княжество Монако без съмнение спада към групата на държавите джуджета. Перлата на Лазурния бряг обаче е придобила световна слава със своите казина и лукс, който лесно може да се открие при една разходка до пристанището. Монте Карло обаче не е притегателна сила само за любителите на хазарта, но и за спортните фенове, които определено има какво да видят.

Футбол срещу баскетбол

Представителният футболен клуб на Монако е основан през 1924 г. след сливането на Монако Спортс, Ривиера Монако, Монте Карло Суиминг клуб и френския Босолей. Тимът се състезава в различните нива на френския футбол, а от 1949 г. се сдобива и с професионален статут. В славната си история монегаските имат 8 титли, 5 купи на Франция, една Купа на лигата и 2 суперкупи на страната. През 1992 г. воденият от Арсен Венгер тим играе финал за КНК, където губи с 0:2 от Вердер. 12 години по-късно отборът на Дидие Дешан прави истинска сензация, достигайки до финал в Шампионската лига, но отново е от губещата страна срещу Порто на Жозе Мауриньо. В същото време клубния стадион „Луи II“, имащ капацитет от 18 523 седящи места, е домакин на финалите за Суперкупата на Европа през 1986 г. и между 1998 и 2012 г.  В същото време баскетболът в Княжеството започва да набира все повече почитатели, след като местния едноименен клуб е част от Евролигата. Водени от звездите си Майк Джеймс, Ели Окобо и Чима Монеке, монегаските завършиха редовния сезон на четвърто място, което ще осигури още много емоции за местните фенове.

По улиците на града

Феновете на моторните спортове считат, че един пилот може да се счита за наистина успешен ако е спечелил всяко едно от трите най-престижни състезания – Индианаполис 500, 24-те часа на Льо Ман и Гран при на Монако във Формула 1. Проведена за първи път през 1929 г., или 31 години преди първия официален шампионат в тази автомобилна версия, надпреварата по улиците на Монте Карло е наистина висш пилотаж в автомобилизма. Макар че спечелилият го 2 пъти аржентинец Хуан Мануел Фанджо има свой паметник там, друг южноамериканец е най-титулуван – бразилецът Айртон Сена с 6 успеха. Самото Княжество през годините има четирима местни пилоти на високо ниво – Луи Широн, Андре Тестю, Оливие Берета и Шарл Льоклер.

Най-спортната благородническа двойка

 Принцът на Монако Албер II е сред държавните глави, имащи най-богата спортна биография. Синът на Рение III и холивудската актриса Грейс Кели е председател на олимпийския комитет на своята страна от 1994 г. и член на МОК още от 1985 г., но той не се задоволява с ролята на спортен администратор. От 1988 до 2002 г. Албер участва в 5 последователни зимни олимпийски игри в надпреварата по бобслей. Авантюристичният му дух го кара да се включи в Рали Дакар през 1985 г., където участва със своята сестра принцеса Каролина. При това положение не е изненадващо, че съпругата на Албер също е свързана със спорта – южноафриканската плувкиня Шарлен Уиткок. Нейно е най-доброто постижение на олимпийски игри в семейството –  пето място на 4х100 м. в Сидни 2000. Спортната биография на принца на Монако може да се допълни от черния му колан в джудото, както и практикуването на любителско ниво на още 9 спорта, сред които ветроходство, тенис и фехтовка.

Автор: Теодор Борисов