Скандалите в олимпийското фигурно пързаляне 

Фигурното пързаляне обикновено се асоциира с красота, изящество, които в съчетание със завладяваща музика карат аудиторията да изпита естетическо удоволствие. За съжаление в края на миналия и началото на този век спортът се превърна в източник на няколко скандала от световен мащаб, които сложиха черно петно върху реномето му. Припомняме ви тези 3 истории с горчив привкус.

Аз, Тоня

Конкуренцията е хубаво нещо за всеки спортист, но понякога нещата просто излизат извън контрол. Само месец преди зимните олимпийски игри в Лилехамер през 1994 г. на националното първенство на САЩ се случва инцидент, който ще обиколи световните медии – неизвестен нападател атакува фигуристката Нанси Керигън в опит да счупи нейния крак, но за щастие не успява да осъществи намеренията си и само й оставя голяма синина след удар с телескопична палка. Впоследствие става ясно, че Шейн Стант е нает от бившия съпруг на голямата си съперничка Тоня Хардинг – Джеф Гилуули и нейния бодигард Шон Екхард в опит да отстрани конкурентката на фигуристката. Макар категорично да отрича своята съпричастност с инцидента, в крайна сметка Хардинг получава присъда от 3 години изпитателен срок, 500 часа общественополезен труд и глоба от 160 000 долара. Американската асоциация по фигурно пързаляне пък отнема нейните права доживотно . От своя страна Керигън все пак участва на игрите в Лилехамер, където печели сребърен медал. На случая е посветена лентата от 2017 г. „Аз, Тоня“, в която ролята на Хардинг се изпълнява от Марго Роби.

Мръсни танци в Нагано

Надпреварата при танцовите двойки през 1998 г. приключва с триумф на руснаците Паша Гришчук и Евгени Платов, следвани от сънародниците им Анжелика Крилова и Олег Овсянников и представящите Франция Марина Анисина и Гуендал Пиезера. Всеобщото мнение е, че канадците Ше-Лин Бурн и Виктор Краац са заслужавали медал, но това вероятно щеше да остане поредния случай без последствия ако не се бе намесила тяхната сънародничка Жан Сенфт. Тя предоставя запис на разговора й с нейния украински колега Юрий Балков, който предлага сделка – той ще даде висока оценка на канадците, а тя ще подкрепи сънародниците му Ирина Романова и Игор Ярошенко. В резултат на тези разкрития Балков бива лишен от съдийски права за 1 година, а самата Сенфт – за 6 месеца… Вицепрезидентът на МОК Дик Паунд дори заплашва, че танцовите двойки ще бъдат изхвърлени от олимпийската програма, ако съдийството не се промени – ход, който ще се прилага спрямо редица други спортове в следващите години, но без особен резултат.

Ф(р)енски скандал в Солт Лейк Сити

4 години по-късно в Солт Лейк Сити е достигнат пика на задкулисните игри. Това се случва в състезанието при спортните двойки, където първоначално триумфират руснаците Елена Бережная и Антон Сихарулидзе за сметка на канадците Жами Сале и Давид Пелтие. След края на надпреварата френската съдийка Мари-Фен Ле Гун заявява, че е била притискана от водача на френската олимпийска делегация Дидие Гелагюе да даде предимство на руснаците. Комплицираната ситуация довежда до това, че организаторите присъждат златен медал и за канадците, които саркастично заявяват, че очакват да получат и бронзов медал, за да си имат пълен комплект. Драмата е толкова сериозна, че дори се създава Световна кънки федерация (World Skating Federation), явяваща се алтернатива на ръководния орган в спорта (ИСУ), но тя не просъществува дълго.

Автор: Теодор Борисов