„Синя“ доминация в мачовете с Лудогорец за националната купа

 

Лудогорец и Левски може и да са съперници само за период от малко повече от десетилетие, но успяха да изиграят няколко запомнящи се мача. От голям интерес са сблъсъците на двата тима в турнира за националната купа, където „сините“ са елиминирали съперника си при досегашните им 4 срещи. Ето и хронологията на сблъсъците:

Соколето се разправя с „орлите“

През сезон 1968-69 съперниците се срещат за първи път в рамките на 1/16-финалите за Купата на съветската армия. По това време „орлите“ са членове на зона „Мизия“ (трето ниво на българския футбол) и е логично да се смята, че нямат никакви шансове срещу действащия шампион. Първият мач на 11 декември в Разград обаче опровергава скептиците и Лудогорец измъква равенство 1:1. Георги Соколов открива резултата за столичани в 71-ата минута, а 10 по-късно Никола Колев оформя крайния резултат. Реваншът в София е 4 дни по-късно и в него Левски използва много резервни играчи, както и юношите на тима Неделчо Радев, Георги Тодоров и Славчо Стоилов. Борислав Богданов открива резултата в 4-ата минута, а головете на Соколов в 18-ата и 34-ата минута елиминират всякаква възжност за изненада. Стефан Павлов – Фифи Перото прави резултата 4:0 и така „сините“ са в следващата фаза, а впоследствие те ще стигнат до финала, който е загубен от ЦСКА с 1:2.

 Късната драма на „Герена“

Полуфиналният сблъсък между двата тима през 2015 г. със сигурност още е в съзнанието на феновете на Левски. Техните любимци успяват да стигнат до нулево равенство в Разград и на „Герена“ тима на Стойчо Стоев показва характер. Мачът е двуостър, с много положения пред Боян Йоргачевич и Владислав Стоянов, а удари на Марселиньо и Веселин Минев срещат гредата. В последната минута на редовното време Антонио Аниете се превръща в герой за домакините, след като диагоналния му удар се оплита в мрежата на гостите. Именно попадение в самия край на двубоя лишава Левски от победа срещу Черно море на финала и в крайна сметка „моряците“ печелят с 2:1 след продължения.

Щастливите дузпи за Левски

Броени дни преди коронавирусната пандемия да затвори целия свят, Левски нанася не по-малък шок на широката общественост, побеждавайки Лудогорец на стадион „Георги Аспарухов“ в четвъртфинален мач. В третата минута на добавеното време на срещата гостите получават възможност да изпълнят дузпа за нарушение на Холмар Ейолфсон срещу Марселиньо и докосват класирането напред. Изстрелът на Драгош Григоре обаче е спасен от черногорския страж на „сините“ Милан Миятович. При наказателните удари се стига до шесто изпълнение, където Мавис Чибота стреля над вратата и така дава началото на фиестата на феновете на Левски.

Лекция на Мъри в две части

Спомените от двата полуфинала през изминалия сезон са достатъчно пресни, за да се налага да разказваме срещите в детайли. За отбелязване при победата на Левски с 3:2 в Разград са двете късни дузпи, реализирани съответно от Пиерос Сотириу и Марин Петков, както и червените картони на Антон Недялков и Хосе Кордоба. След последния съдийски сигнал такава санкция изтърпява и Игор Пластун, който отпада за реванша. Там треньорът на Левски Станимир Стоилов отново надиграва тактически колегата си Анте Шимунджа, поради което след ранния гол на Уелтон срещата на практика е затворена.

Специалната ни оферта за предстоящите мачове между двата тима, може да видиш тук.

Автор: Теодор Борисов