Ще „живне“ ли Коутиньо при Джерард?

Когато Фелипе Коутиньо премина от Ливърпул в Барселона, той определи трансфера като „сбъдната мечта“. Да, ама не. Четири години по-късно се оказа, че това е било по-скоро „кошмар“.

Купен, за да замени Неймар, оприличаван от мнозина (от нас не) за новия Меси, Коутиньо не остави следа в Барса. Наскоро той премина в Астън Вила под наем до края на сезона. Така той се завръща в лигата, където звездата му изгря, а треньор ще му е Стивън Джерард, с който играха заедно в Ливърпул.

Клоп не скри разочарованието си, когато Коутиньо бе продаден. „С голямо нежелание се разделяме с него. Той е прекрасен човек и фантастичен играч. От малък мечтае да играе за Барселона, нека го направи.“

Халфът напусна Ливърпул, вкарвайки 12 гола и направил 8 асистенции в 20 мача през сезона. Супер статистика, не мислите ли? Като прибавим към това, че в общо 201 мача за тима, той има 54 гола и 45 асистенции, нещата изглеждат наистина сериозни. Без да сме учили задълбочено Висша математика, можем да сметнем, че това прави по гол на всеки два мача! Той вкара 19 гола извън пеналтерията във Висшата лига, което го нарежда на второ място по този показател в историята на тима. Първи е Джерард.

Супер играч, който „заспа“ на стила на Ливърпул. Да де, но 105 млн. паунда са си 105 млн. паунда. Както и да го погледнем. За толкова премина в Барселона. Първата му цел бе да спечели Шампионската лига. А знаете ли кой я спечели тогава – Ливърпул. Ирония на съдбата, какво да се прави.

Първите шест месеца на „Камп Ноу“ бяха добри – той записа девет гола и осем асистенции в първите си 22 мача. След това формата му спадна, в тима дойде Антоан Гризман и той бе пратен под наем в Байерн. От Барселона се надяваха, че това е първата крачка към продажбата на бразилеца. Грешаха. Той игра в по-малко от половината мачове на Байерн и бе върнат обратно. След това се контузи и бе извън игра за осем месеца. Напуска Барселона с 36 гола и 23 асистенции в 144 мача.

Сега всички се надяват, че в Астън Вила Коутиньо ще възроди кариерата си. Дано.