Сензациите, които развълнуваха цяла Франция

След като видяха как ПСЖ триумфира със Суперкупата, привържениците на френския футбол ще се насладят на уикенд, посветен на купата на страната. Водеща своето начало от 1917 г., надпреварата може да се похвали с участието на спиращите дъха 8506 отбора, сред които и тимове от френските отвъдморски територии. На няколко пъти аматьорски отбори са правили пробив в турнира, което е отличен повод да си ги припомним, за да преоткрием магията на Купата на Франция.

Кале 2000

Гражданите на Кале, обезсмъртени в едноименната скулптурна група на Огюст Роден, са обхванати от истинска футболна треска през сезон 1999-2000. Местният Кале Расинг Юнион изминава пътя до финала, изигравайки 10 мача, като сред жертвите му са реномирани съперници като Лил, Бордо и Страсбург. Това се превръща в гордост за региона, който по това време страда от 17% безработица и е изостанал спрямо останалите части на страната. Испанският емигрант Ладислас Лосано съставя отбор, чийто представители имат любопитни професии. Защитникът Жослен Мерлен и крилото Микаел Жерар продават алкохол на английски туристи, халфа Грегори Льофевр работи в лагер, Стефан Кану е градинар, а звездата Емануел Васьор е електротехник на влаковете, минаващи през тунела по Ла Манша. Съперник на финала е Нант, а „Паризиен“ обобщава настроението със заглавието „Цялата страна е зад Кале“. В 34-ата минута четвъртодивизионния отбор шокиращо повежда, след като Жером Дютитр се оказва най-съобразителен при разбъркване след ъглов удар. За всеобщо разочарование Антоан Сибиерски изравнява в 50-ата минута, а в последната минута отново той бележи победния гол от дузпа. При връчването на трофея капитана на Нант Микаел Ландро прави спортсменски жест и кани своя колега от Кале Режинал Беке и двамата вдигат отличието заедно – нещо, което ще видим и в следващите 2 случая.

Кевили 2012

Изненадата тук не би трябвало да е толкова голяма, тъй като тимът вече достига финал в надпреварата през 1927 г., който е загубен с 0:3 от Марсилия. За разлика от 20-те години, когато Кевили има немалко английски играчи, от началото на 70-те години той се развива на аматьорски начала и достигането му до спора за трофея през 2012 г. си е сензация. По пътя към спора за отличието играчите на Режи Бруа си отмъщават с 85-годишна давност на южняците, отстранявайки ги с 3:2 след продължения. Съперник на финала обаче Лион, който преди това е елиминирал големия фаворит ПСЖ. Приказката за нормандци приключва още в 28-ата минута, когато Лисандро Лопес бележи единственото попадение в мача и по този начин носи отличието на „хлапетата“. Капитанът им Крис споделя радостта си с Грегори Бограр, предвождащ Кевили.

Ербие 2018

През 2018 г. единият полуфинал в Купата на Франция противопоставя два третодивизионни отбора – Ербие и Шамбли. Зрелището е наблюдавано от близо 35 000 зрители на „Стад де ла Божуар“ в Нант и в крайна сметка то е спечелено от Ербие с 2:0. Финалът е живото въплащение на библейския мит за Давид срещу Голиат – съперникът ПСЖ има точно 275 пъти по-голям бюджет отколкото скромния тим от Вандея. По подобие на Вандейското въстание от края на XVIII в., насочено срещу революцията, съпротивата на Ербие на „Стад дьо Франс“ няма как да завърши с успех и след голове на Джовани ло Селсо и Единсон Кавани столичани стигат до крайната победа. Капитанът им Тиаго Силва спазва неписаното правило и дава възможност на Себастиен Флошон от Ербие също да има снимка как държи в ръцете си Купата на Франция.

Всички коефициенти за Купата на Франция може да откриете тук.

Автор: Теодор Борисов