Родната следа в Румъния 



Известен факт е, че в периода на Възраждането българското национално-освободително движение и немалка част от нашия търговски и интелектуален елит са развивали своята дейност на територията на Румъния. Днес северната ни съседка е дом на немалка част от родните футболисти, играещи зад граница. Ето кои са своеобразните наследници на някогашните хъшове:

Пробивът на Мартин Райнов

Ако посетите спортният музей в град Питещ, редом до двете шампионски титли на местния Арджеш (едната от които спокойно може да бъде оприличена на декоративна ваза), ще намерите и няколко флагчета, свързани с българския футбол. „Бяло-виолетовите“ многократно са се изправяли срещу родни тимове в различни надпревари (срещу Берое и Славия в Балканската купа, срещу Локомотив Горна Оряховица в Интертото), но през този сезон за първи път се сдобиха с роден играч в редиците си. Става въпрос за халфа Мартин Райнов, известен на феновете с изявите си в Локомотив Пловдив, Берое и Левски. Негов треньор в Арджеш е бившият играч на Лудогорец Андрей Препелица, а сред съотборниците му личат имената на някогашните румънски национали Ясмин Латовлевич и Кристиан Танасе. Откакто се присъедини към тима след кратък престой в израелския Ашдод, Райнов има записани 19 мача и 1 гол и е сред водещите фигури в тима, който се бори с Фарул Констанца на Георге Хаджи за последната позиция в плейофите за титлата.

Драми на дъното

За зла участ в 2 от последните 3 отбора във временното класиране на Лига 1 има солидно българско участие. Славният някога Динамо Букурещ в началото на сезона си осигури услугите на вратаря Пламен Илиев, но 10 мача бяха достатъчни за бившия страж на Лудогорец, който разбра, че това не е точното място за него. В Румъния открито се говори за заплахи, отправяни към него от феновете, което го принуди да потърси спокойствие във втородивизионния Херманщад. През януари част от „кучетата“ стана халфа Антони Иванов, имащ сериозен опит по румънските терени с екипите на Газ Метан, Крайова и Волунтари. При дебюта си в дербито срещу ФЧСБ (0:3) той получи комоцио и хематом и бе изнесен от терена с линейка, но за щастие в момента здравословното му състояние е добро и той взима участие в мачовете на отбора си. В последните 2 сезона Академика Клинчени се утвърди като клуб със сериозно българско присъствие, което продължава и в момента. Към бранителят Георги Пашов се присъединиха Владимир Гогов и Александър Цветков. Гогов, който през есента имаше повече мачове за дубъла на ЦСКА 1948, отколкото за първия тим, вече взе участие в два двубоя, докато дошлия от Берое Цветков се утвърди като твърд титуляр. За тяхно съжаление положението на Академика е неспасяемо, за което говори серията от 7 поредни загуби.

Ново предизвикателство

През зимния трансферен прозорец шампионът ЧФР Клуж и Киндия Търговище също подсилиха редиците си с български попълнения. Националният защитник Кристиан Димитров дойде в тима на Дан Петреску под наем от Хайдук до края на сезона и има реален шанс да стане първия ни сънародник, печелил титлата на Румъния. Понастоящем преднината на ЧФР пред ФЧСБ е 8 точки и трудно клуба на Джиджи Бекали ще успее да се върне в битката за трофея. Под наем до края на сезона е и нападателят Цветелин Чунчуков, дошъл в Киндия от Сепси. Бившият играч на Славия записа 4 мача през този месец, но вероятно през лятото ще се завърне в Сфанту Джордже. Там трети пореден сезон кара Радослав Димитров, а с оглед финансирането, получавано от унгарската държава, Сепси тепърва ще става фактор в румънския елит.

Автор: Теодор Борисов