Религия+Футбол=Олд Фърм (видео)

 

Спокойно може да се каже, че в света на футбола съществуват два типа мачове – „дербита“, изправящи един срещу друг отбори в добра форма и мачове, имащи непреходна стойност в историята на най-великата игра. Виден представител на втория вид срещи е съперничеството между шотландските грандове Рейнджърс и Селтик, в което са намесени футбол и религия. В следващите редове ще прочетете разказ от първо лице за срещата на „Айброкс“, играна на 2 януари и приключила при резултат 2:2.

Голямата вражда

Макар и да търпи своята еволюция през годините (първоначално Рейнджърс иска да се асоциира с аристокрацията, преди да обърне поглед към работниците от квартал Гован), дербито Олд Фърм има една неизменна своя черта – то противопоставя католици срещу протестанти (съответно Селтик и Джърс). В ден на голям мач пътят от и към станцията на метрото, носеща името на стадион „Айброкс“ е истинско изпитание, а неутралните зрители с право се чувстват заплашени. „Бил съм стюард на мач на Селтик и мога да кажа, че досега не съм има по-неприятно изживяване. Веднъж пък бях нападнат от фенове, които помислиха шала ми на Грифиндор (б.а. един от домовете в книгите за Хари Потър) за такъв на Мадъруел“, чистосърдечно признава българин, който работи в Глазгоу. Напрежението витае във въздуха преди началния съдийски сигнал, като дори малките деца показват своята неприязън към гостите, носейки импровизирани табелки с надпис „Лека нощ зелено-бели“. Необичайното слънчево време не може да стопли сърцата на домакинските привърженици, които почитат паметта на всички загинали фенове на Рейнджърс през годините (на другите стадиони минутата мълчание е в чест на Краля Пеле), но гостуващата агитка демонстративно им се присмива и още повече налива масло в огъня.

Дерби с главно Д

След само 5 минути игра Селтик излезе напред в резултата, след като грешка в разиграването на Алфредо Морелос дава възможност на Дейзън Маеда да си вземе топката и хладнокръвно да преодолее ветерана Алън Макгрегър. Той е един от тримата японци в титулярния състав на Ангелос Постекоглу, а към самурайската колония наскоро се присъедини Юки Кобаяши от Висел Кобе, обявен за играч на годината в Страната на изгряващото слънце. Импровизираният състав на гостуващата отбрана, включваща канадския дебютант Алистър Джонсън, шведският централен бранител Карл Старфелд и левия бек Грег Тейлър, играещ вместо Йосип Юранович, започна да се огъва и още преди почивката играчите на Майкъл Бийл бяха близо до изравняването.

Паузата, дала възможност да бъдат оценени вкусовите качества на местния пудинг, бе последвана от вихрена втора част. 2 минути след нейното начало Рейнджърс изравни, след като най-добрия на терена Фешън Сакала създаде положение за Райън Кент, а неговия удар нямаше как да бъде отразен от Джо Харт. Малко след това замбиецът Сакала бе фаулиран в наказателното поле и в 53-ата минута Джеймс Тавърниър донесе пълния обрат от дузпа. В този момент присъстващия на срещата зрител напълно разбира как са се чувствали галите на Астерикс, които са вярвали, че небето ще се срути върху главите им – емоцията на домакинските фенове просто не подлежи на описание. Ситуацията, при която Селтик владее повече топката, а Рейнджърс създава положения се запази почти до края на срещата, когато резервата Киого Фурухаши бе най-съобразителен при разбъркване в противниковото наказателно поле и донесе точката на тима си. След срещата Селтик продължава да има 9 точки предимство пред Рейнджърс, а третия Хартс е отдалечен на отчайващите 24. Новогодишната класика на „Айброкс“ обаче показа, че сурово дерби като Олд Фърм не се влияе от моментна форма и спортно-технически характеристики, а следва своя собствена логика, което го прави толкова непридвидимо.

    

Автор: Теодор Борисов