Разходка из футболна Нидерландия

Миналото лято имах възможността да посетя нидерландската провинция Северен Брабант и да наблюдавам три срещи от местните Ередивизие и Ерсте дивизия (първо и второ ниво на футбола в страната). Ето някои интересни акценти от изживяванията, които само футболният туризъм може да ви даде.

Българската следа на „филипсите“

Айндховен е известен като град на един от световните лидери в електрониката „Филипс“ и дом на местния ПСВ. „Червено-белите“ имат в актива си 24 титли и 9 купи на Нидерландия, а през 1988 г. станаха третия клуб от страната на лалетата след Фейенорд и Аякс, спечелил КЕШ. В музея на стадион „Филипс“ могат да се намерят и интересни експонати, свързани с историята н българския футбол. В специална витрина се пази флагчето, подарено от Спартак Пловдив преди сблъсъка между двата отбора през 1963 г. След 1:0 в България и 0:0 у дома ПСВ елиминира Тодор Диев и компания, но има болезнени спомени от гостуването си у нас. Един от титулярите на тима пренебрегва предупреждението да не ползва водата в хотела и след като си измива грозде с нея вместо на терена, прекарва деня на мача в тоалетната. В подборката с флагчета може да намерите и това на Черно море, изправил се срещу нидерландците в Лига Европа през 2009 г. „Моряците“ отпадат след две загуби с 0:1, като в Бургас дебют за съперника им прави национала Станислав Манолев, който получава и червен картон.

„Плъховете“ от Бреда

Ако се опитате да разгадаете какво означава абревиатурата НАК в името на отбора от град Бреда, по-добре се откажете. Всъщност тя е комбинация от две такива (едната NOAD съдържа посланието „Никога не се предавай, бъде упорит“, а другата ADVENDO „Приятна за развлечение и полезна за почивка“, събрани с думата „комбинация“). Клубът кръщава името си на игралия в периода 1912-31 халф Антоон Верлег. Той е известен с прякора си Рат (Плъха), заради своята бързина, поради което феновете на тима също се наричат „плъховете“. Местният партиотизъм там е толкова голям, че през последния сезон привържениците непрекъснато протестираха срещу бившия треньор Морис Стейн поради прозаичната причина, че той е родом от Хага. В откриващия кръг на Ерсте дивизие НАК поведе с 2:0 срещу считания за аутсайдер Телстар и трите точки изглеждаха подсигурени. Вместо това тимът от малкия пристанищен град Еймуйден стигна до късно равенство и вбеси привържениците на домакините.

Семейни войни

Двубоят от първия кръх на холандската Ередивизие между Ваалвайк и АЗ Алкмаар предложи едно минииздание на „Семейни войни“. Един срещу друг се изправиха треньорът на домакините Йозеп Оостинг и неговия син Тайс, който бе ляв бек на тима от Алкмаар. Ваалвайк, за който през миналата година игра българинът Стефан Велков, има за цел да запази елитния си статут, но това не му попречи да поднесе изненада и да спечели с 1:0 двубоя на „Мандемейкърс“. АЗ понесе втори удар през настоящата седмица, губейки с 0:2 гостуването си на Селтик в квалификациите за Лига Европа.

Разваленият празник на „трикольорите“

На 12 август Вилем II честваше 125 години от своето основаване. Клубът от Тилбург има в актива си дори участие в груповата фаза на Шампионската лига през 1999 г., но настоящото му състояние не е никак добро. Това бе демонстрирано от гостуващия Фейенорд, който с минимални усилия стигна до крайната победа с 4:0. По време на мача ротердамци показаха типичната нидерландска пресметливост – един от техните играчи бе замерян от трибуните с монета от 2 евро, която той не пропусна да си сложи в джоба. Интересен елемент от стадион „Кьониг Вилем II“ е своеобразния битпазар в близост до съблекалнята на клуба. Там служители на „трикольорите“ предлагат екипировка от изминалия сезон, понякога носена от самите играчи, срещу символични цени, което се явява икономична алтернатива на официалния фенмагазин.

Автор: Теодор Борисов