Плаж, камили и затвор – приключенията на Айнтрахт в България

 

Тази вечер от 20:00 ч. Левски посреща Айнтрахт Франкфурт на препълнения стадион „Васил Левски“ в първи мач от плейофите на Лигата на конференциите. Гостите, чийто цветове в периода 1996-2001 са защитавани от Петър Хубчев, не за пръв път идват в България, но със сигурност ще се надяват настоящата им визита да не генерира толкова скандали, колкото тази от средата на 60-те години.

Черноморски спомени

За пръв път Айнтрахт Франкфурт играе мач на българска земя на 7 август 1966 г., а негов съперник е Добруджа от тогавашния Толбухин, днес Добрич. Дошлият от Айнтрахт Брауншвайг Дитер Крафчик открива резултата в 20-ата минута, но домакините изравняват в 70-ата минута от дузпа (немските източници посочват като голмайстор „Шонаков“). В края на сезона „орлите“ завършват на четвърто място в Бундеслигата и правят сериозно подсилване на състава си. В техните редици е привлечен вратарят на Борусия Дортмунд Ханс Тилковски, който пази за ФРГ в знаменития финал на Мондиал’66 срещу Англия, а от аматьорския Дерн е взет Бернд Хьолценбайн, който ще играе основна роля в спора за трофея през 1974 г. Като добавим и наложилия се в тима югославски национал Фахрудин Юсуфи от Партизан, треньорът Елек Шварц разполага с наистина солиден отбор. Ръководителите на Айнтрахт приемат поканата да проведат подготовката си в спортния комплекс „Спортпалас“, Варна, който вече има отлично реноме сред германските отбори. Там гостите освен отлични условия за тренировки се наслаждават на плажната ивица и остават изненадани от камилите, които са на разположение на туристите. На 30 юли 1967 г. те се изправят срещу Черно море пред 15 000 зрители на стадион „Юрий Гагарин“. „Моряците“ започват двубоя по-добре и откриват резултата още в 6-ата минута чрез удар с глава на щатния си реализатор Стефан Богомилов. Айнтрахт бързо изравнява в 17-ата минута след двойно подаване, извело Юсуфи на изгодна позиция. След почивката гостите доминират чисто физически и отбелязват още 2 гола чрез Ернст Аббе (60-ата) и Валтер Бехтолд (77-ата минута). 3 минути преди края Богомилов само оформя крайното 2:3. Двубоят е бенефис за именития варненски съдия Стефан Константинов, който не среща проблем с ръководенето на срещата.

След това Айнтрахт се мести в София, където на 4 август има насрочен мач с ЦСКА. Тимът от ФРГ повежда в 67-ата минута, след като Волфганг Золтц извежда Оскар Лотц и той преодолява Станчо Бончев. Легендата на Локомотив Пловдив Христо Бонев прави поредния си отличен мач по време на краткия си престой на „Народна армия“ и асистира за изравнителния гол, който Аспарух Никодимов отбелязва в 75-ата минута.

В центъра на Студената война

В историята на Айнтрахт Франкфурт подготовката остава в сянката на престоя на спортния директор Лудвиг Колб в български затвор. Дългогодишният играч на тима се опитва да помогне на семейство от ГДР да избяга във ФРГ, използвайки почивката си на родното Черноморие – често срещан сюжет по време на Студената война. За целта той пристига на летището в Бургас с два фалшиви паспорта, като успява да заблуди граничните власти, че техните притежатели вече са минали проверката и те му издават необходимите карти за влизане. Провалът в схемата се случва поради факта, че семейството има дете, което е без необходимите документи. В присъствието на президента на клуба Руди Грамлих Колб е арестуван и в следващите дни от него няма никакви вести. В продължение на 2 седмици той лежи в единична килия, след което при него се настаняват още двама души. Разпитван е за евентуални връзки с разузнаването на ФРГ, но след като не са намерени никакви улики срещу него е преместен в софийския хотел „Балкан“. През цялото време той може да получава единствено дрехи отвън, а въпреки договора за екстрадицияс ГДР в крайна сметка се прибира във Франкфурт. Макар пресаташето на Айнтрахт Манфред Биркхолд да изразява увереност, че този случай няма да наруши отношенията на клуба с българската страна, дълги години тима не се завръща в България. За последно го прави на 24 юни 1995 г., когато в двубой от турнира Интертото надвива Спартак Пловдив с 4:0

Всички коефициенти за Левски-Айнтрахт Франкфурт може да откриете тук.

Автор: Теодор Борисов