Преди Ел Класико – три интересни истории от големия сблъсък

За всеки един фен е трудно да си представи света на футбола без Ел Класико. Барселона и Реал Мадрид са като скачени съдове и не могат един без друг, а съперничеството им е сред най-интензивните в световния футбол. Предлагаме на вашето внимание 3 интересни епизода от големия сблъсък, които със сигурност ще ви заинтересуват.

Английската връзка

През 1960 г. Реал Мадрид и Барселона се срещат на осминафинал в КЕШ – турнир, който Кралския клуб печели в 5 последователни сезона. Каталунците стават първия отбор, успял да ги спре след 2:2 като гост и 2:1 у дома. И до ден днешен обаче се коментира съдийството на английските рефери Артър Елис и Реджиналд Лийф, които си навличат гнева на мадридчани. В първия мач Барса изравнява с късна дузпа на Луис Суарес, отсъдена за нарушение срещу Золтан Цибор извън наказателното поле, а във втория двубой са отменени цели 4 попадения на гостите. Каталунците в крайна сметка се задоволяват с този успех, тъй като на финала губят по особено болезнен начин с 2:3 от Бенфика.

Кошмарът на Гурусета

За всеки съдия би трябвало да бъде чест да ръководи мач от подобен калибър, но историята на Емилио Карлос Гурусета показва, че понякога отговорността е прекалено голяма. Роденият в Сан Себастиан арбитър трябва да ръководи четвъртфиналният реванш за Купата на Генералисимо (старото име на Купата на краля) на 10 юни 1970 г. на „Ноу Камп“. След загубата с 0:2 в столицата, каталунците са твърдо решени да елиминират своя съперник и успяват да върнат едно попадение чрез Карлос Рексач. Повратният момент идва в 59-ата минута, когато реферът отсъжда дузпа за Реал за нарушение на Киме Рифе срещу Мануел Веласкес. Фаул наистина има, но той е 2 метра извън наказателното поле. Капитанът на Барса Еладио в прав текст заявява на Гурусета „Ти си мадридист“, заради което бива изгонен, а Амансио възстановява равенството. Мачът се разпада на части, след като на терена нахлуват разгневени фенове на домакините, а срещата е прекратена 5 минути преди нейния край. Решението на ръководните органи е безкомпромисно – Барселона са глобени с максималната предвидена глоба от 90 000 песета, а реферът Гурусета не получава наряди в продължение на половин година. Едва 2 години преди смъртта си през 1987 г. баскът се осмелява да стъпи отново в Барселона, а за да е иронията пълна, днес наградата за най-добър съдия в Ла Лига носи неговото име.

Сладко отмъщение за Реал

На 17 февруари 1974 г. Барселона изиграва един от най-големите мачове в своята история, печелейки с 5:0 гостуването си на „Сантяго Бернабеу“. Макар да отбелязва само 1 гол, Йохан Кройф е в основата на гръмкия успех, който изпраща Белия балет в нокаут по отношение на борбата за титлата. Психологическата травма от този мач е толкова голяма, че капитанът Игнасио Соко обявява на всеослушание, че след края на сезона спира с футбола. Реал получава възможност да вземе своя реванш на 28 юни, когато на стадион „Висенте Калдерон“ се играе финалът за Купата на Генералисимо. Въпреки, че това е първият сезон след десетилетие пауза, в който на испанските отбори е позволено да имат чужденци в състава си, това правило не важи за втория по значимост трофей. Така Барса остава без Кройф и перуанецът Уго Сотил, докато липсата на Гюнтер Нетцер в редиците на Реал не се усеща по никакъв начин. Кралския клуб се разправя безжалостно със своя съперник и печели трофей след успех с 4:0 (голове на Сантиляна, Бенито Рубинян, Франсиско Агияр и Пири). 6 минути преди края на мача, треньорът Луис Моловни пуска в игра Игнасио Соко, за да може клубната легенда да се чувства отмъстен за унижението отпреди няколко месеца.  

В неделя (20 март) Реал и Барса ще излязат един срещу друг в мач от Ла Лига, а всички коефициенти за сблъсъка може да откриете тук.

Автор: Теодор Борисов