Полша – страната на контрастите

Коя е тази европейска страна, в която шампионът домакинства на втория най-малък стадион в лигата, а отбор, чието съоръжение е приемало финал в европейските клубни турнири, изпада безславно. Този въпрос, достоен за всеки футболен куиз, има донякъде изненадващ отговор – Полша. В родината на Роберт Левандовски размерът наистина няма значение, а това, което обединява всички е любовта към спорта – без значение дали говорим за „пилка ножна“ (футбол) или „жужел“ (спидуей).

Пепеляшка от Ченстохова

Самото произнасяне на името на Ракув Ченстохова (в оригинал се изписва Raków Częstochowa) е достойно да откаже и най-големите ентусиасти да посетят града на река Варта. Ако Ясногурския манастир в неговите предели и замъците Олщин и групата Пътя към орловите гнезда в околията му не са достатъчен стимул за една туристическа обиколка, то Цар Футбол предлага своите изкушения. С капацитет 5500 седящи места, Градски стадион Ракув Ченстохова определено не е най-импозантното възможно съоръжение, но е напълно достатъчен за нуждите на местния Ракув и женския тим на Гол. В рамките на 3 сезона синьо-червените спечелиха 1 титла и 2 национални купи, а европейското участие им позволи да разполагат с бюджет от 75 млн. злоти (17 млн. евро). Обявената от новия спортен директор Самуел Карденас политика на търсене на таланти от Африка вероятно ще измени профила на тима, който стартира последното си шампионатно домакинство с Пяст Гливице с едва двама поляци в титулярния състав. Фактът, че разстоянието между двата града е едва 63 км. допринесе както за пълни домакински сектори, така и за сериозно присъствие на гостуващи фенове. Те избухнаха в екстаз в 56-ата минута, когато Патрик Джичек откри резултата. Майсторското изпълнение на Анте Църнац възстанови паритета, а драмата настъпи в добавеното време, което се разпростря в 15 минути. Първо Лукаш Зволински реализира отсъдената след намеса на ВАР дузпа, а в последния час се разписа и резервата Марчин Цебула. Понастоящем Ракув е на 6 точки от върха, а заедно с Гурник Забже това бе единствения домакин, стигнал до успех в 21-ия кръг.

Дерби като за последно в Лодз

Когато за обезпечаването на сигурността на даден мач се грижат хеликоптери, дронове и няколкостотин полицаи, то това определено е сериозна работа. Именно такова е дербито на Лодз (или Лудж, както го произнасят поляците) между ЛКС и Видзев. Със своите 4 титли и елиминирането на съперници като Манчестър Юнайтед, Ювентус и Ливърпул в Европа, Видзев е по-успешния от двата отбора, докато ЛКС може да се задоволи с две шампионски отличия, последното от които ги изправя срещу „червените дяволи“ в квалификациите в Шампионската лига. Отборът, в който изгрява звездата на Збигниев Бониек, има предимство и в директните двубои, но това не попречи феновете на ЛКС да напълнят клубния стадион „Владислав Крул“, кръстен на водещия голмайстор в клубната история. Ставащото на терена остана в сянката на шоуто по трибуните, като домакините получиха сериозно подкрепление в лицето на побратимените с тях ултраси на Лех Познан и Завиша Бидгошч. Чрез ефектна хореография те отправиха недвусмислено послание към своите любимци: „Не започвай играта, ако се боиш от поражение“. От другата страна на стадиона привържениците на Видзев отговориха с недвусмисленото послание „Ще разпалим отново огъня“, последвано от възпламеняване на десетки факли. Последва своеобразен ултрас ретур  – надпис „В центъра на Лодз отговорът е ясен – ЛКС е господаря“ и хореография, която също бе украсена с богато количество пиротехника. Докато тези събития се случваха вратарят на домакините Александер Бобек правеше всичко възможно да оставии тима си в мача, но в крайна сметка поражението с 0:2 затвърди ЛКС на последната позиция. Последвалото уволнение на треньора Пиотр Стоковиец едва ли ще реши проблемите, но показаното на дербито демонстрира, че любовта към отбора е на първо място, без значение от неговото моментно състояние.

Всички коефициенти за полската Екстракласа може да откриете тук.

Автор: Теодор Борисов