Подценяваните зрелищни дербита

Европейският футбол е пълен с множество знаменити съперничества, но някои сблъсъци се радват на много по-голям медиен интерес от други. Два подценени мача ще може да наблюдаваме в неделния ден – от 19:30 ч. на „Рамон Санчес Писхуан“ Севиля приема Бетис, а от 22:30 ч. Лисабон ще притихне заради мача между Бенфика и Спортинг. Предлагаме ви кратка разходка из любопитните дербита, които правят Иберийския полуостров толкова вълнуващо място за феновете.

Ел Гран дерби се провежда и на гребния канал

Андалусийското дерби има наглед изявен характер – Севиля има във витрината си има 15 значими трофея срещу само 4 за техния съперник. Като добавим и общия баланс в сблъсъка, който отново е в полза на червено-белите (65 победи, 34 равни и 40 загуби), то не би трябвало да вдигаме чак толкова акциите на това съперничество. Атмосферата, която „Бирис Норте“ (най-изявената фракция на Севиля) и „Съпортърс Гол Сур“ (на Бетис) обаче е страхотна и може да компенсира липсата на спортно-технически качества дори и на най-скучния сблъсък. Най-забележителните мачове между двата тима може би са осминафиналите в Лига Европа през сезон 2013-14. „Зелено-белите“ шокиращо печелят в дома на техния съперник с 2:0 след голове на Лео Баптищао и Салва Севиля (колко иронично) и вече се чувстват в следващата фаза. Вместо това на „Бенито Вилямария“ зрителите отново виждат победа за гостите с 2:0, дошла с попадения на Хосе Антонио Рейес и Карлос Бака. При дузпите Бетис отново дърпат след пропусна на Витоло, но неуспешните наказателни удари на Алфред Н‘Диайе и Ноно довеждат до триумфа на Севиля. Лидери по мачове за големите съперници са техните символи в модерната епоха – Хоакин Санчес и Хесус Навас (съответно 27 и 25). Съперничеството между двата тима не се ограничава със зеления терен и се пренася на гребния канал на река Гуадалкивир, където ежегодно се провежда регата между два екипажа, облечени с клубни фланелки. Понастоящем Севиля има предимство при мъжете (30 на 26), а при дамите Бетис е доминиращата сила (18 на 15).

„Лъвове“ и „орли“ се кълват от времето на Еузебио

Водеща футболна сила в Лисабон както по брой трофеи (86 на 54), така и в директните сблъсъци (137 на 112) безспорно е Бенфика. До голяма степен успехите на „орлите“ се дължат на легендата Еузебио, който започва да играе футбол в родния Мозамбик в местния филиал на Спортинг. В крайна сметка ръководителите на „лъвовете“ разбират, че Бенфика се е разбрала с таланта чак когато той вече е пристигнал в Португалия, а Черната пантера не показва никакви сантименти и има в актива си 27 гола при 29 участия в дербито. Известна утеха за Спортинг е факта, че и до ден днешен държи рекорда за най-убедителен успех в мача – 7:1 на 14 декември 1986 г. От българска гледна точка първенството държи победата на „зелено-белите“ на 18 октомври 1992 г. Тя идва след прекрасен удар на Красимир Балъков от дистанция и попадение на Ивайло Йорданов с глава след пас на магическия халф. Йорданов има в актива си общо 4 гола в дербито, а за Спортинг в него се разписва още един негов сънародник – Ваньо Костов. За Бенфика пък мачове в дербито записва новия национален селекционер Илиан Илиев. Генерално съперничеството започва като типичната битка на бедни (Бенфика) и богати (Спортинг), но днес е мач, който освен голям зрителски интерес генерира и възможност двата тима да покажат стойността на играчите, които смятат да продадат на големите европейски грандове със сериозна надценка.

Цялата футболна програма за уикенда може да откриете тук.

Автор: Теодор Борисов