Павел Иванов: От всяка сцена може да се извади извод за човека Георги Аспарухов (видео)

Eдна от най-чаканите кино продукции у нас „Гунди – легенда за любовта“ отброява дните до своята премиера. Интересът към спонсорираната от Sesame.bg лента расте с всеки изминал ден, а еуфорията между киномани, привърженици на футбола и поклонници на незабравимата деветка Георги Аспарухов обяснимо се съсредоточи около образа на Павел Иванов – актьорът, който имаше тежката задача да влезе в ролята на Гунди.

Екипът на SportCast с Деян и Иван открехна завесите на историческия първи пълнометражен игрален филм, посветен на спортна фигура от българската история, и даде думата на главния герой, за да сподели от първо лице историите зад кадър.

„Всичко започна преди около шест години, когато получих обаждане от господин Емил Бонев – авторът на текста, по който оживява цялата история. Тогава той ми зададе директен въпрос: „Ще се захванеш ли със задачата, или въобще да не продължавам да пиша“. След това питане се разбрахме за две минути. Тогава обаче ми беше бедна фантазията за това какви са реалните измерения на това, с което се захващам. В момента, в който се съгласих не ми тежеше, но с течение на времето ми натежа, тежи ми и сега цялата отговорност да се изиграе този образ“, разкрива Павел Иванов за първите мигове от дългото пътешествие около филма за футболната легенда.

„За мен не беше трудно да вляза в света на Георги Аспарухов и да го опозная, защото първо разполагах с изключително дълъг период за подготовка, а от друга за мен историята оживя през разказите на госпожа Величка Маркова. Тя ми разказа за техния свят и за мен не бе нужно да си го представям, измислям или вкарвам нещо от себе си или личните си преживявания. А техният свят е бил изключителен, свят на двама души, за които най-важни са били те самите и не са се интересували от материалното“ споделя актьорът.

„12-13 години от един човешки живот са компресирани в един пълнометражен филм. От всяка една от сцените може да се извади извод за човека Георги Аспарухов по различни параграфи. Когато го натискат и потискат и не му позволяват да съществува, той трае. Когато на терена го ритнат и контузят – той трае. Не излиза с реакция. Такава може да има в съблекалнята. Или вкъщи. Той не реагира пред света. После с действия не наказва, а отговаря“, разкрива още за впечатленията си от характера на Аспарухов Павел Иванов.

За достоверността на футболните сцени продуцентите Иван Христов и Андрей Арнаудов от „Междинна станция“ пък разчитат на бившия национал Станислав Ангелов. Той работи с целия актьорски състав, но основният му фокус са индивидуалните тренировки с Павел.

„Брутален професионалист! Случвало се е с часове да тренира и отиграва някои движения. Впечатлен съм от неговата сериозност и отдаденост. Още при първия ни разговор го попитах дали има сцени, за които иска да вземем футболен дубльор. Той ми каза, че иска да си изиграе всичко сам. Отказваше дубльори. А когато започнаха да му се случват нещата, той просто се наслаждаваше“, споделя Станислав Ангелов.

Филмът „Гунди – легенда за любовта“ ще проследи живота на големия спортист – от срещата му с Величка Маркова-Лита, до трагичния 30 юни 1971 година, когато Гунди загива в автомобилна катастрофа.

Сценарист на филма е Емил Бонев, режисьор Димитър Димитров, оператор Борис Славков. Романтичната драма, която ни пренася в 60-те и 70-те години, е подготвена и осъществена от екип от над 100 души, а Sesame.bg е основен партньор на продукцията.

Целият разговор с Павел Иванов и Станислав Ангелов може да видите тук: