Пътешествие из Франция и Германия

Летището на Баден Баден и Карлсруе е едно от местата, които показват безбройните възможности за футболен туризъм, които ни предлага Обединена Европа. На запад се намира Елзас, а на изток попадаме в немската провинция Баден-Вюртемберг, като и двете места предлагат своя неповторим чар за привържениците на най-великата игра.

Елзаски вечери

Минавайки по моста Европа ще се озовете от немския Кел във френския Страсбург, но едва ли ще откриете много голяма разлика. От 1871 до 1919 г. тази територия е част от Германия и това влияние се усеща на всякакво ниво – от архитектура, през топография на населените места, та чак до местната кухня, предлагаща разновидност на пицата наречена фламкухен. Последната може да бъде открита на коледния базар, който е най-стар и голям в цяла Европа и тази година отново радва посетителите си. Основан под името Нойдорф, футболния Страсбург може да се похвали с титла и три национални купи, като след триумфа през 1966 г. легендарния коментатор Тиери Ролан се изцепва в ефир, че „трофея напуска Франция“. Местните не са много трогнати от подобни думи и редовно пълнят клубния „Стад Мейно“, който в момента е в процес на реконструкция, прехвърлила предварително обявения бюджет от 100 млн. евро. Понастоящем клубът е собственост на консорциума BlueCo, който не се справя особено добре при ръководенето на Челси. За сблъсъка с Марсилия местните фенове създадоха страхотна атмосфера, а използането на песента „Three Lions (Football’s Coming Home)“ при излизането на двата отбора определено изненада. Задочният сблъсък между Патрик Виейра и Дженаро Гатузо приключи при равенство 1:1 – заслужен резултат с оглед на показаното и от двете агитки.

Пирамидата на успеха

Макар да е твърде далеч от Египет, Карлсруе може да се похвали със собствена пирамида, издигаща се на пазарния площад Марктплац. Тя, както и самия град (чието име в превод означава Мястото за почивка на Карл), е създадена от маркграфа на Баден-Дурлах Карл III Вилхелм. Неговият дворец е обграден от забележителен пояс от паркове, в чиято западна точка се намират местния университет и стадион „ББ Банк Вилдпарк“. Преди да стигнат до модерното си съоръжение, футболния Карлсруе многократно е сменял своята локация, като в един период дори играе на място, където в миналото са се извършвали екзекуции. Най-знаменития мач в клубната история (7:0 срещу Валенсия в Купата на УЕФА на 2 ноември 1993 г.) си е едно своеобразно посичане на съперника и е увековечено с редица артикули в клубния магазин. След като предишния ден част от феновете на тима от фенклуба в Офенбург посетиха мача на Страсбург, сега те гледаха домакинството на техните любимци срещу Нюрнберг. Двубоя се превърна в страхотна реклама за Втора Бундеслига, а победата с 4:1 позволи на Карлсруе да излезе от зоната на изпадащите.

Мразените богаташи

Милиардерът Дитмар Хоп вероятно щеше да си остане уважаван бизнесмен ако се бе ограничил до управлението на софтуерния гигант „SAP“. Поемайки съдбините на Хофенхайм, където самия играе на младини, той се превръща в обществен враг № 1 за противниковите фенове, за които правилото за собственост 50+1, даващо крайната дума на привържениците е нещо свещено. При промоцията си в елита през 2008 г. тимът първоначално домакинства в Манхайм, преди „Райн Некар щадион“ в Зинсхайм да бъде готов. Понастоящем известно като „Пре Зеро Арена“, съоръжението се явява основната забележителност на градчето редом с Музея на техниката. Факт е, че клубът няма традиционно изградена фенска база, но по подобие на хокейния и хандбалния отбори от Манхайм, както баскетболния от Хайделберг Хофе е отбор, който се поддържа от целия регион поради липса на нещо по-добро. И през тази година основната цел за тима е участие в евротурнирите, като равенството 1:1 със закъсалия Майнц 05 и серията от 3 поредни мача без победа определено не допринасят тя да бъде постигната.

Автор: Теодор Борисов