Новогодишните изпитания на българските легионери

Коледните и новогодишните празници са период, в който повечето хора комбинират отпуски и почивки, за да завършат годината в пълен релакс сред семейството и близките си. Тази идилична картина обаче не важи за част от футболистите, които вместо да вдигат наздравици играят или се готвят за участие в двубои насред празничния цикъл. Една кратка проверка показва, че сред замесените в новогодишната лудост са и няколко български играчи.

Фениксът Божидар Краев

По това време на годината всички в Австралия говорят за тенис и природните стихии, които преминават през Зеления континент. На този фон е нормално местните да не забележат, че начело на местната А лига се е озовал новозеландски отбор. Става въпрос за Уелингтън Финикс, за който 4 попадения от началото на сезона има Божидар Краев. Бившият играч на Левски е водещ голмайстор на тима си, заедно с поляка Оскар Завада и е с немалък принос новозеландците да водят с 3 точки пред Мелбърн Виктъри. В петък от 10:45 ч. Финикс гостува на опашкаря ФК Сидни и има всички предпоставки да завърши годината като лидер след изиграването на 10 кръга.

Футбол във военна зона

Поради добре познатите на всички събития в Газа футбол в Израел известно време не се игра и сега отборите от местната елитна Лигат Ал трябва да компенсират изоставането в графика. Начело във временното класиране е Макаби Тел Авив на Рой Кийн, но нашия фокус ще е върху други два отбора. В събота от 18:00 ч. Десетият в подреждането Макаби Нетаня гостува на съседа си в класирането Апоел Хадера. Част от състава му е и бившия бранител на ЦСКА Пламен Гълъбов, който има в актива си 9 мача от началото на сезона. Доскорошният национал Йоан Стоянов пък е играл във всички 12 срещи на своя Апоел Беер Шева и дори има на сметката си 2 гола. Играчите на Елианив Барда обаче не се представят убедително и са шести, като предстоящото гостуване на Ашдод е добра възможност да подобрят позицията си. Двубоят е отново в събота, но от 19:30 ч.

Буреносният Албион

Бурята „Герит“ причини много щети в Шотландия и доведе до отлагането на 2 мача от елитната Премиершип. Въпреки това очакванията са съботния Олд Фърм между Селтик и Рейнджърс да се изиграе, с което да бъде сложен подобаващ завършек на годината. Един от мачовете с най-малък заряд за неутралните зрители в програмата на 2 януари е сблъсъка между ФК Дънди и Сейнт Джонстън. Срещата обаче би трябвало да привлече вниманието на родните фенове, тъй като твърд титуляр на вратата на гостите е националът Димитър Митов. Бившият играч на Кеймбридж Юнайтед стартира сезона със суха мрежа срещу Селтик (първата от общо 6), а понастоящем има допуснати 27 гола. Черешката на тортата от настоящата подборка е английската Чемпиъншип, където на 29 ноември Лийдс е гост на Уест Бромич, а навръх 1 януари приема на „Елънд роуд“ Бирмингам. Под ръководството на Даниел Фарке йоркшърци са на четвърто място и поне засега трудно могат да настигнат челниците Лестър и Ипсуич. Големите надежди са, че Илия Груев ще успее да надмине досегашната си бройка от 10 мача и да се утвърди в титулярния състав на трикратните шампиони на Англия.

Коефициенти за всички мачове до края на годината може да откриете тук.

Автор: Теодор Борисов