Новогодишна екзотика

 

До края на 2022 г. остават броени часове, а футболните фенове вече с нетърпение очакват емоциите, които ще им предложи най-великата игра през 2023 г. Към традиционните мачове от Висшата лига на 1 януари се добави цял кръг във френската Лига 1, което би трябвало да е напълно достатъчно. Любителите на екзотиката обаче също има на какво да се насладят докато релаксират след празничната нощ.

По стъпките на Лорд Краев в Нова Зеландия

Ако празничната заря, Дунавското хоро и богатата трапеза не са ви изтощили, от 5:00 ч. на 1 януари може да се потопите в дебрите на австралийския футбол с двубоя от местната Ей лига между Нюкасъл Джетс и ФК Сидни. От началото на първенството на Зеления континент са изминали едва 10 кръга, а като фаворит за върха се очертава Мелбърн Сити с миналите през родното първенство Томас Лам и Нуно Реиш. Именитият бивш нападател на Манчестър Юнайтед Дуайт Йорк е треньор на Макартър, а някогашния италиански национал Алесандро Диаманти е звездата на Уестърн Юнайтед. За родните фенове най-голям интерес представлява седмия в класирането Уелингтън Финикс, където се подвизава Божидар Краев. Бившият национал бе иронизиран от българската онлайн общественост, която му лепна прозвището Лорда, но със своите 5 гола понастоящем той е втория най-резултатен играч в лигата и едва ли се интересува от хорското мнение. Краев може да гледате на 2 януари от 4:00 ч. срещу лидера Мелбърн Сити.

В Танзания дербито е между полицията и затвора

Лиги куу Бара може да ви звучи като древно проклятие, но всъщност така се нарича първенството на Танзания. Страната, която придоби противоречива слава покрай пандемията е в плен на двуполюсния модел между Симба и Йънг Африканс (наричани още Янга), като от началото на този век само веднъж отбор извън грандовете от Дар Ес Салам е печелил титлата. Понастоящем Йънг Африканс има 8 точки преднина пред големия си съперник, а за 1 януари е насрочен неособено интересния мач между Коустъл Юниън и Намунго. Доста по-интригуваща е борбата в долната половина на таблицата, където за своето оцеляване се  борят Полиси Танзания и Танзания Призънс – т.е. полицията срещу затвора. Призънс, които са от Мбея, са по-титулувания отбор с единствения си успех през 1999 г., докато Полиси Морогоро, както е пълното им име, идват от град Моши, провинция Килиманджаро. Към тях прибавяме и отбора на захарните плантации в Туриани Мтибва Шугър, чиято емблема няма нищо общо с тази на Манчестър Юнайтед (ако не вярвате, вижте).

Старa муцунa e на върха в Ямайка

Ако откриете снимки на ямайски фенки от Мондиал’98 вероятно ще разберете защо толкова хора искат страната да се класира за световни финали. Малцина си спомнят, че тогава напрежението между родените във Великобритания потомци на ямайски емигранти и местните момчета ескалира в масов бой, а играчите трябва да се сдобряват с екскурзия до „Дисниленд“. Някои от тогавашните национали понастоящем имат важна роля в местния футбол. Такъв е автора на двата гола за победата срещу Япония Теодор Уитмор, който след като дълги години бе национален селекционер сега води лидера във временното класиране Маунт Плезънт Академи. На 1 януари те ще са домакини на Монтего Бей знаейки, че имат само 2 точки преднина пред шампиона Харбърт Вю. Малко зад тях е Кавалиър, имащ в редиците си четирима национали, който ще домакинства на Тиволи Гардън.     

Автор: Теодор Борисов