Нидерландската класика

 

Тази неделя от 15:30 ч. на стадион „Де Кайп“ в Ротердам Фейенорд посреща Аякс в класическото дерби на нидерландския футбол. Изненадващо за мнозина амстердамският гранд се намира в серия от 5 поредни мача без победа в Ередивизие и изостава на 5 точки от своя голям съперник в борбата за титлата. Историята обаче показва, че в подобни мачове моментната форма няма никакво значение.

Скандално начало

Искрите между двата клуба пламват още преди да са се изправили един срещу друг. Това се случва по време на Първата световна война, когато е създадена Еерсте класе Запад Б. В нея участие взимат по-старите и елитни клубове, които игнорират клубовете с по-скромен произход като Фейенорд, които се състезават в отделна лига. В този си вариант лигата не е приета сериозно и е наричана Маргаринова лига, но това вече е наляло масло в огъня. Първият мач между двата отбора се играе на 9 октомври 1921 г. на стадион „Кроме Зандвег“ в Ротердам и е спечелен от гостите с 3:2. Те постигат това въпреки че играят с човек по-малко след изгонването на своя капитан Йооп Пелсер. След срещата от Фейенорд е подадена контестация относно първия гол на Тео Брокман – старши, при който не е ясно дали топката минава голлинията, след като се отбива от гредата. Изненадващо от днешна гледна точка на зелената маса се решава, че този гол трябва да се анулира и крайния резултат става 2:2.

Шампиони след разгром

Ако на 18 септември 1983 г. някой бе казал, че Фейенорд ще е следващия шампион на Ередивизие, вероятно веднага щеше да му бъде записан час при най-близкия психоаналитик. Във въпросния ден на стадион „Олимпийски“ в Амстердам Аякс буквално се подиграва с големия си съперник и го побеждава с 8:2. Марко ван Бастен се отчита с хеттрик, Йеспер Олсен добавя два, а по едно попадение отбелязват Петер Буве, Кейе Моленаар и Роналд Куман. Ротердамци, в чийто редици е легендата на Аякс Йохан Кройф, българинът Андрей Желязков и Рууд Гулит обаче запазват присъствие на духа и в пролетния мач на свой ред удрят тежко съперника си – 4:1. В края на сезона Фейенорд ще спечели дубъл, като по пътя към националната купа те отново ще се разправят с големия съперник, макар и след преиграване.

Рекордите в дербито

Историческата статистика отбелязва редица интересни факти от големия сблъсък. На 28 август 1960 г. двата тима изнасят истински спектакъл за феновете, в който Фейенорд надвива със звучното 9:5. 1 гол по-малко пада при победата на ротердамци с 9:4 на 29 ноември 1964 г., при която Ханс Венекер записва респектиращите 5 гола. Толкова има в актива си и Рууд Геелс от Аякс при победата с 6:0 на 1 ноември 1975 г. Говорейки за голове абсолютен лидер във вечната ранглиста е звездата на Аякс Сяк Сварт, записал общо 18. С цели 4 по-малко е лидера  на Фейернорд Кор ван дер Гайп. Най-известните играчи с голове и за двата тима са споменатите Кройф и Геелс, както и Хенк Гроот. Ханс Краай, Лео Беенхакер и Роналд Куман пък са били начело и на двата отбора в сблъсъка. По отношение на най-големите победи, освен цитираното 8:2 и 6:0, Аякс има победи със 7:1 (1933) и още едно 6:0 от 1999 г. Най-убедителните успехи на Фейенорд пък освен 9:4 е 6:1 (1960).    

Автор: Теодор Борисов