Незабравимите финали между Левски и ЦСКА

ЦСКА – София и Левски ще се изправят един срещу друг във финала на SESAME Купа на България, който ще се играе на 15 май. Предстоящият сблъсък напомни на родните фенове какво означава да търсиш билети под дърво и камък и се очаква с нетърпение от привържениците на двата отбора. В миналото те неведнъж са си оспорвали трофея, като е изключително трудна задача да бъдат подбрани най-интересните им мачове.

Две трилогии за историята

Малко са случаите в историята на футбола, когато два отбора играят 3 финални мача за определянето на носител на даден трофей. Е, Левски и ЦСКА правят това в 2 поредни години – през 1949 и 1950 г., като и в двата случая „сините“ триумфират с Купата на съветската армия. Интересното за първата трилогия е, че и в трите мача „армейците“ откриват резултата, но позволяват техния съперник да се върне в мача. Особено симптоматично е това във втората среща, когато в 51-ата минута те водят с 2:0. Възелът се разплита в 113-ата минута на заключителния мач, когато Арсен Димитров дава победата на Левски. Година по-късно драмата е още по-сериозна – 0:0, 1:1 и успех за „сините“ в третия двубой след автогол на Борислав Футеков – Борсата. Интересно е, че играчите на Левски Димитър Дойчинов – Мими и Спас Андреев – Паскера получават тежки контузии и накрая делят една стая в „Пирогов“ докато съотборниците им празнуват отличието.

Симфонията на Цанев

Двубоят между големите съперници се играе на 8 септември на нетипично място – стадион „Славия“. Левски става шампион след страхотен сезон на Георги Аспарухов, но в този мач Гунди играе ненапълно възстановен след контузия. Водени от съветския специалист Григорий Пинайчев, „армейците“ излизат по-мотивирани и до 34-ата минута водят с 2:0. Второто попадение е дело на Никола Цанев, който прави показно на „синята“ отбрана и вратаря Бисер Михайлов, които преодолява на два пъти с дрибъл, преди да прати топката в мрежата.Минута по-късно румънския съдия Йон Ритер отстранява от игра Симеон Николов – Картофа за нарушение срещу Христо Маринчев. Въпреки че са в намален състав, възпитаниците на Рудолф Витлачил съумяват да изравнят резултата, преди в 85-ата минута техния юноша Янко Кирилов да ги накаже от бялата точка за крайното 3:2.

Дъжд от голове

Когато на 2 юни 1976 г. близо 65 000 зрители заемат местата си на стадион „Васил Левски“, едва ли са предполагали, че проливния порой ще се разрасне в дъжд от голове. Йордан Йорданов и Павел Панов извеждат Левски напред с попадения до 21-ата минута, но Божил Колев и Георги Денев възстановяват равенството преди почивката. На терена се разразява истинска битка, рефлектирала в 6 жълти картона, като се налага треньорите Иван Вуцов и Серги Йоцов да успокояват своите възпитаници. В продълженията драмата е в разгара си и в рамките на минута двата отбора си разменят по един гол чрез Милен Горанов и Георги Цветков. Именно Цупето е автор на победния гол в 100-ата минута, като първоначално за голмайстор погрешно е посочен Кирил Ивков.

Денят на голямата разправа

Датата 19 юни 1985 г. завинаги ще остане в черните хроники на дербито. Финалът за националната купа се превръща в истинска корида, белязана от непрекъснати сблъсъци и три червени картона – на Костадин Янчев, Пламен Николов и Емил Спасов. Искрата пламва след откриващия гол на Георги Славков в 26-ата минута, при който той си повежда топката с ръка. Впоследствие носителят на „Златната обувка“ за 1981 г. пропуска и дузпа, а попаденията Илия Войнов и Наско Сираков от дузпа оформят крайния резултат. И преди в мачове за националната купа феърплея е бил загърбван, но битката, която двата тима заформят под погледа на съдията Ахмед Яшаров става отличен повод за партийна намеса. Към взетото по-рано през годината решение за отнемане ведомствения статут на клубовете се добавят множество индивидуални наказания, сред които изключването от редовете на БСФС на Пламен Николов, Борислав Михайлов, Емил Велев, Емил Спасов и Христо Стоичков (т.е. забрана за практикуване на футбол). Впоследствие всички те са амнистирани, но този акт и преименуването на отборите на Витоша и Средец е момент, за който никой фен на двата тима не иска да си спомня.

Всички коефициенти за финала може да откриете тук.

Автор: Теодор Борисов