Незабравимите дербита на Милано

 

В неделя от 21:45 ч. Интер и Милан ще се изправят един срещу друг в дербито на кръга в Серия А. Ситуацията в двата лагера няма как да бъде по-различна – „нерадзурите“ са допуснали само 1 загуба след подновяването на първенството, докато „росонерите“ инкасираха 12 гола в последните си 3 мача и определено са в нокдаун. Като добавим и успеха на Интер с 3:0 във финала за Суперкупата на Италия, то играчите на Симоне Индзаги логично са определяни за фаворити – статут, който в подобни мачове рядко означава нещо.

Голова фиеста със щастлив край за „нерадзурите“

Италианският футбол често бива асоцииран с дефанзивния начин на игра, но две дербита, играни през 1949 г. напълно опровергават това клише. На 6 февруари миланските грандове завършват 4:4, а на 6 ноември „нерадзурите“ триумфират след истински голов трилър – 6:5.  Резултатът не трябва да ни шокира – в края на сезона Милан ще има вкарани 118 гола, Интер – 99, а шампионът Ювентус ще завърши със 100 – безпрецедентен случай в историята на калчото. Самият мач започва ударно и още в 36-ата секунда Енрико Кандиани извежда символичните гости напред. В техните редици е шведското трио Гре-Но-Ли, като Гунар Нордал и Нилс Лидхолм записват по едно попадение. Без контузения Енцо Беардзот (бъдещ селекционер на Италия), Интер изживява трудни мигове и след 20 минути игра изостава с 1:4. Тогава на сцената излиза Амадео Амадей, наричан Римското сърце. Той записва хеттрик, а нарушение срещу него води до дузпа, която е реализирана от унгарския голаджия Ищван Ниерс. При резултат 6:5 за противника, „росонерите“ целят греда чрез Кандиани, а при друга ситуация противниковият вратар Анджело Францози сякаш изважда топката зад голлинията. При всички положения подобно зрелище много трудно би се случило в днешно време.

Командини праща съперника на командно дишане

През пролетта на 2001 г. миланските грандове се намират в тежко положение за което най-добре говори ситуацията на треньорските им скамейки – Интер е воден от Марко Тардели, докато в Милан Мауро Тасоти и Чезаре Малдини си поделят отговорностите около подготовката на отбора. Срещата трябва да се играе на 13 май, но заради изборите в Италия е изместена с 2 дни по-рано. „Росонерите“ излизат напред в резултата в 3-ата минута, след като Джани Командини се възползва от подаване на Сержиньо и преодолява Себастиан Фрей. Отново той с глава удвоява в 19-ата минута, като това се оказват единствените му голове с екипа на Милан. Резултатът става 3:0 в 54-ата минута след далечен удар на Федерико Джунти. Интер са в състояние гроги и от това се възползва Андрий Шевченко, който се разписва на 2 пъти – в 66-ата и 77-ата минута. Далият три асистенции Сержиньо сам отбелязва в 81-ата минута, за да оформи крайното 6:0 – най-голямата победа на Милан в дербито.

Да превземеш Милано с гол на чужд терен

С отменяне на правилото за гол на чужд терен в евротурнирите и идеята двата отбора да играят на различни стадиони едва ли някога ще бъде повторен куриоза от 2003 г. Миланските грандове се срещат в полуфинал от Шампионската лига. Символичното домакинство на Милан завършва при нулево равенство, докато при това на Интер се стига до голово реми. Шевченко открива резултата за „росонерите“, а Обафеми Мартинс изравнява за „нерадзурите“. В самия край Кристиан Абиати спасява удар от упор на Мохамед Калон и по този начин праща тима си на финал срещу Ювентус, който ще бъде спечелен от играчите на Карло Анчелоти.

Всички коефициенти за дербито на Милано може да откриете тук.

 

Автор: Теодор Борисов