New Kids On The Block

През тази седмица с четиристранен квалификационен турнир в Исландия, включващ шампионите на Андора, Исландия, Естония и Сан Марино бе даден старта на новия сезон в европейските клубни турнири. Общо 9 отбора за първи път ще почувстват тръпката да играят международни мачове, които освен големи емоции за феновете могат да им донесат финансови постъпления. Ето и най-интересните клубове, които ще наблюдаваме тази година.

Свраките на Бруно летят високо

След като мъжкия и младежкия ни национален отбор не успяха да победят колегите си от Гибралтар, то очевидно трябва да погледнем сериозно на футбола под Скалата. 14-те им поредни титли и победата срещу Селтик през 2016 г. направиха Линкълн Ред Импс знаменитости, но сега друг отбор от местната Премиер дивизия ще се стреми да впечатли европейската общественост. Става въпрос за Брунос Магпайс, или казано на български Свраките на Бруно. Тимът е основан през 2013 г. от група приятели, обичащи да прекарват времето си в известния гибралтарски бар „Брунос“. Всъщност инициатора за създаването му Луис Пери е син на собственика на заведението. „Свраките“ печелят промоция в елита през 2019 г., като по същото време техен съсобственик става бившия фигурист Хейг Унджян, представял Великобритания на олимпийските игри в Гренобъл’68. През изминалият сезон тимът се класира четвърти в шампионата и игра финал за Купата на скалата, загубен с 1:2 от Линкълн Ред Импс, което се оказа достатъчно за място в Лигата на конференциите. Най-важната фигура в тима е шотландския вратар Алън Мартин, който записа рекордните за сезона 8 сухи мрежи. Най-познат на българските фенове пък е бразилския халф Еденилсон Бергонси, играл за Черно море, ЦСКА София и Пирин. Съперник на „свраките“ е северноирландският Крузейдърс, като надеждата е за достойно представяне срещу далеч по-опитния опонент.

Европа очаква мултикултурния Арис

Сблъсък с Нефтчи Баку в Лигата на конференциите е награда за отличния сезон на кипърския Арис. Тимът от Лимасол спечели промоция през изминалия сезон и завърши четвърти, изправарвайки на финалната права традиционния Анортозис. Селекцията на „зелените“ е мултикултурна и включва играчи от 13 различни националности извън Кипър. В добавка собственик на клуба е руснака Владимир Федеров, а в треньорския щаб на беларусина Алексей Шпилевски е бившия национал на Латвия Виталис Астафиевс. С един мач през сезона се отчете 16-годишният талант Иван Чавдаров Панков, който поради своя български произход трябва да бъде следен внимателно от отговорниците за съответната възрастова група в БФС.

Текст под снимка: В рамките на година Арис се превърна от новак в елита в евроучастник

Българин е основен играч на унгарски столетници

Макар да е основан преди цели 111 години, унгарският Кишварда до този момент не е участвал в европейските клубни турнири. През изминалия сезон обаче тимът, воден от някогашния играч на Локомотив Пловдив Габор Ерьош, направи истински фурор в местното първенство и завърши на второ място. Макар и това са се случи на внушителните 12 точки зад шампиона Ференцварош, представянето на Кишварда ще бъде възнаградено с мачове срещу Кайрат в Лигата на конференциите. Радващ за родните фенове е факта, че основна част от тима е бившия халф на Славия Янис Карабельов, който в хода на сезона се отчете с 27 мача и 2 гола. Мултинационалната селекция на Кишварда включва още един играч, подвизавал се в българското първенство – бразилецът Матеуш Леони, преминал през Берое и Арда.

Текст под снимка: Янис Карабельов (вдясно) е сред основните играчи на Кишварда

Автор: Теодор Борисов