Неудържимата страст на Истанбулското дерби

Когато говорим за големи съперничества, придружени с невероятна атмосфера по трибуните, едно от първите дербита, които изскача в съзнанието ни е сблъсъка между Фенербахче и Галатасарай. Макар Джим Бом да е по-успешен на национално и международно ниво, „канарчетата“ са тези, които имат предимство в директните сблъсъци. Ето някои любопитни моменти от историята на дербито, които вероятно ще ви изненадат.

Завоевателя Сунес и Рамбо

През 1996 г. големите съперници се изправят един срещу друг във финала за Купата на Турция, който по това време е в два мача. Отборите са водени от реномирани специалисти – световният шампион с Бразилия Карлос Алберто Парейра е начело на Фенербахче, а започналия обещаващо кариерата си в Рейнджърс Греъм Сунес води Галатасарай. Първият мач на „Али Сами Йен“ е спечелен от домакините с попадения на уелсеца Дийн Соундърс и всички очакват с нетърпение реванша. Айкут Коджаман извежда домакините напред и праща срещата в продължения. Там все пак късметът се усмихва на Джим Бом и нов гол на Соундърс им носи крайната победа. След последния съдийски сигнал Греъм Сунес прави нещо немислимо и хваща едно от знамената на гостуващите фенове и го забива в центъра на „Шюкрю Сарачоглу“. „Един от техните вицепрезиденти се бе подиграл, че Галатасарай са подписали с инвалид, визирайки сърдечната операция, която съм претърпял. Това бе моя начин да отговоря“, споделя шотландецът. Легендата на Ливърпул бива наречен Завоевателя заради това си деяния, но един фен на Фенербахче подготвя своето отмъщение. Името му е Дениз Уйгар, известен още като Рамбо и въпросът за психичното му здраве е меко казано дискусионен.  През 2002 г. той решава, че мига му е настъпил и в навечерието на домакинството на Галатасарай срещу Самсунспор се промъква на стадиона и няколко часа стои скрит под рекламните пана. 15 минути преди началото на двубоя, Рамбо нахлува на терена, държейки нож в ръка и успява да забие в центъра знамето на Фенербахче, преди да бъде изведен от полицията.

Шампионски празненства на тъмно

През сезон 2011-12 Турската футболна федерация решава да въведе нов формат на първенството, създавайки т.нар. Суперфинал. Той включва първите 4 отбора във временното класиране, които след края на редовния сезон трябва да играят помежду си на разменено гостуване. В последния кръг Галатасарай гостува на Фенербахче и трябва да брани със зъби и нокти преднината си от 1 точка. С цената на много усилия нулевото равенство е удържано, като с основна заслуга за това е вратарят на Джим Бом Фернандо Муслера. След последния съдийски сигнал Фатих Терим и неговите играчи са готови да отпразнуват подобаващо успеха на стадиона на големия съперник, но домакините угасват осветлението и така триумфа се състои на тъмно.

Големите разгроми

И двата съперника могат да се похвалят с разгромни победи, които не пропускат да напомнят на противниковите фенове. На 6 ноември 2002 г. „Шюкрю Сарачоглу“ става свидетел на знаменита победа с 6:0, постигната под диригентската палка на аржентинския маестро Ариел Ортега. Магаренцето бележи едно попадение, а останалите добавят Серхат Акън (два), Тунджай Шанлъ, Джейхан Ериш и Юмит Йозат. В годината, в която чества вековния си юбилей, Галатасарай пък си прави отличен подарък във финала за Купата на Турция. Там големия съперник е разбит с 5:1, а сред голмайсторите е бъдещата звезда на европейския футбол Франк Рибери. Хакан Шукур бележи хеттрик, Неджати Атеш се отчита с едно попадение, а за Фенербахче се разписва Лусиано.

Въпреки добрите изяви в Европа, Галатасарай се справя трагично в първенството и понастоящем е едва 13-ти. Фенербахче са трети, но на цели 15 точки от лидера Трабзонспор. Куриозното е, че след десетилетия мъки на „Шюкрю Сарачоглу“ Джим Бом спечели последните си 2 гостувания там, а като цяло няма загуба на противниковия стадион от 2016 г.  Успех за Фенербахче се оценява на 1,96, равенство на 3,50, а такъв на Галатасарай – 3,40.

Всички коефициенти за турската Суперлига може да откриете тук.

Автор: Теодор Борисов