Несломимата звезда на женския ни футбол

Женският ни национален отбор по футбол започна успешно участието си в Лигата на нациите. Възпитаничките на Силвия Радойска надвиха с 1:0 Северна Македония, а след това завършиха 0:0 като домакин на Косово. Йоана Станкова записа името си в историята на надпреварата, ставайки автор на първия гол от нейното създаване. Една от големите звезди в отбора ни е лидера на атаката ни Евдокия Попадинова, която е печелила пет пъти наградата за футболистка на годината. Нейният път от Хаджидимово до женската Серия А може да послужи като пример за много дами, желаещи да се занимават с най-великата игра.

Началото

Първите си стъпки във футбола Евдокия прави в родния си дом, където дриблира между различните помещения и с цената на много падания успява да усъвършенства своите умения. Първоначално тренира с момчетата на Места Хаджидимово под ръководството на своя баща, но още на 16-годишна възраст трябва да се сблъска с рисковете на най-великата игра – скъсва предна кръстна връзка и менискус. След завръщането си обаче тя е по-добра отвсякога и скоро Спортика Благоевград се оказва тесен за нейния талант. Така се стига до преминаването в Бристол Академи, последвано от прехвърляне в Лондон Бийс. С последния тим има победа срещу Челси, които за разлика от нерадостното настояще на мъжкия отбор са константна величина в женския футбол. Амбицията ѝ да учи спортен мениджмънт води до нейното заминаване за САЩ, където разкрива напълно головия си потенциал. За Нортуестърн Охайо има 44 мача и 36 гола, което в добавка към 22 гола в 33 мача за Флорида Гълф Коуст Ийгълс изглежда повече от респектиращо. Неслучайно тя е отличена с наградата на Атлетически клуб Мисури „Херман трофи“, а освен това има награди за най-добра дебютантка, офанзивна състезателка и футболистка на годината в различните конференции, където е играла.

Красивата Италия

Завръщането на Попадинова в европейския футбол е през 2020 г., когато обличе екипа на Олборг. Това обаче е само кратък епизод, тъй като няколко месеца тя подсилва женската секция на италианския град Неапол. За 2 години в полите на Везувий тя записва 23 мача и 4 гола, като по това време дамския шампионат в калчото става напълно професионален. През 2022 г. става част от Сасуоло, но множеството контузии не й дават възможност да разгърне пълния си потенциал. От това лято тя е изправена пред ново предизвикателство, подписвайки договор с Лацио.

С фланелката на България

Официалният си дебют с националната фланелка Евдокия Попадинова прави едва на 16-годишна възраст в контролата срещу тогавашната Македония на 20 август 2013 г. Досега тя се е разписвала 4 пъти, като освен нашите югозападни съседи нейни жертви са Турция, Хонконг и Косово. Към тях трябва да добавим още 4 гола в 11 мача за формациите до 17 и 19 г., което ще покаже значението на нападателката за националния ни тим. Тук е момента да се спомене, че между 2015 и 2022 г. националният отбор не играе официални мачове и затова отбелязаните от Попадинова в този период голове не влизат в споменатата статистика. Сега обаче тимът на Силвия Радойска е пълноправна част от европейското футболно семейство, което дава възможност на всички състезателки да покажат своите качества на най-високо ниво.

Автор: Теодор Борисов