Немският голов дъжд (видео)

Утре от 21:30 ч. носителят на Лига Европа Айнтрахт Франкфурт посреща шампиона Байерн в откриващия мач от новия сезон в Бундеслигата. Миналата седмица баварците спечелиха Суперкупата на Германия след атрактивна победа с 5:3 срещу РБ Лайпциг. Ето как изглеждаше триумфа на играчите на Юлиан Нагелсман на живо.

Новата битка на народите

Разхождайки се из Лайпциг е много вероятно да се натъкнете на един паметник, който да ви напомни визуално Паметника на свободата на Шипка. Това е Паметника на Битката на народите, напомнящ за победата на коалицията на Руската империя, Австрия, Прусия и Швеция срещу Франция през 1813 г.  Това сражение временно слага край на хегемонията на Наполеон в Европа и е доказателство, че нито една доминация не може да продължи вечно. За съжаление немския футбол все още чака подобен паметник, тъй като изглежда, че дори и всички отбори в Бундеслигата да излязат с обединен тим, той пак ще загуби от Байерн. Десетте поредни титли на баварците са меко казано респектиращи и неслучайно към двата им автобуса, паркирани пред централния „Грандхотел Ханделсхоф“, имаше по-голям интерес от страна на местните, отколкото към деня на отворените врати на музея на фамилията Бах. В своята история РБ Лайпциг никога не бе побеждавал Байерн, а фактът, че има домакинско предимство във финала за Суперкупата не окуражаваше никого.

„В момента РБ е най-популярният отбор в града“, с тъга споделя привърженик на Локомотиве – тим, който през 1987 г. достига финал в КНК. Очевидно обаче спомените за някогашното ГДР действат травматично на местните и нито железничарския тим, нито Заксен могат да се мерят с продукта на съвременната комерсиална епоха. В деня на самия финал над Лайпциг се изсипа дъжд, който спря около 2 часа преди началния съдийски сигнал. На терена обаче наводнението от голове бе факт, като освен осемте попадения паднаха още 3, които бяха отменени след намесата на ВАР. Дори и без Роберт Левандовски, на моменти нападателите на Байерн откровено се подиграваха с противниковата защита, докато трите гола за домакините, гарнирани с греда, дойдоха едва след появата на Андре Силва и Дани Олмо след почивката. След финала за Купата на Германия за втори пореден път видях с очите си как „изкуствените“ фенове на РБ Лайпциг вдигат отбора на крака от наглед безизходна ситуация, което очевидно показва, че не зад всяко клише стои истина.

Магията на купата

По подобие на SESAME Купа на България, вторият по значимост национален трофей във всяка страна крие своето очарование, тъй като дава равен старт на всички. Отличен показател за това бе срещата между Айнтрахт Брауншвайг и Херта. Домакините стартираха сезона във Втора Бундеслига с две загуби, докато Старата дама от Берлин за пореден сезон тръгва с голяма кошница. От началото на този век Айнтрахт на два пъти елиминира своя съперник, а традицията Херта да се дъни срещу отбори от по-долна дивизия бе спазена и този път. Макар столичани да водеха на почивката с 2:0, след паузата се разрази истинска драма, която в крайна сметка приключи при атрактивното 4:4 след продължения. При дузпите въпреки усилията на резервата Стеван Йоветич да надъха своите съотборници, те загубиха психологическата битка и трябваше да напуснат терена победени след изпълнението на 14 удара от бялата точка. Херта обаче имат слаба утеха – Леверкузен също трябваше да свие знамената, отпадайки от тим от третото ниво на немския футбол – Елверсберг. Ето затова тази игра е толкова велика. Всички коефициенти за Бундеслигата може да откриете тук.

 

Автор: Теодор Борисов