Най-великите голмайстори на Мондиали

 

Досегашната история на световните първенства е видяла над 1300 попадения, отбелязани на 5 континента. И докато Мондиала в Катар е в очакване на своите герои, предлагаме на вашето внимание класация на най-резултатните играчи в досегашната история на най-престижния международен футболен турнир.

5.Пеле – 12 гола

Звездата на Краля на футбола изгрява на Мондиал’58 в Швеция, когато той е само на 17 години и подобрява куп рекорди. Неговите 6 гола, всички вкарани на фаза на директна елиминация, са наистина впечатляващи и затова приноса му за спечелване на „Златната Нике“ е безспорен. На Мондиал’62 той се контузва в мача с Чехословакия, но и без него съотборниците му стават световни шампиони, а 4 години по-късно въпреки попадението си срещу България не може да предотврати фиаското срещу Селесао. Макар на Мондиал’70 най-запомнящи се да са пропуските му срещу Англия и Уругвай, именно Пеле е катализатор за третата световна титла на своята родина.

4.Жюст Фонтен – 13 гола

Роденият в днешно Мароко нападател вкарва всичките си попадения на едно световното първенство – това през 1958 г., което е меко казано респектиращо. 3 пъти е наказан Парагвай, 2 пъти Северна Ирландия, по веднъж Бразилия и Югославия, а в малкия финал действащия световен шампион ФРГ отнася 4 гола. За негово съжаление знаменитият нападател на Реймс е принуден да прекрати състезателната си кариера на 28 години заради контузия.

3.Герд Мюлер – 14 гола

Бомбардирът на нацията е играч, който може да отбележи от всяко положение, а дори и само да бе вкарал победния гол на Мондиал’74 срещу Нидерландия, той пак би оставил името си в историята на играта. Мюлер започва да тероризира противниковите защити още на Мондиал’70, когато става голмайстор на турнира с 10 гола. За наше съжаление 3 от попаденията са във вратата на българския страж Симеон Симеонов, но съдбата му споделят неговите колеги Алал Бен Касу (Мароко), Луис Рубиньос (Перу), Питър Бонети (Англия) и Енрико Албертози (Италия). 4 години по-късно именно той класира Бундестима на финала след победен гол срещу Полша в решителния мач от втората групова фаза. След края на турнира той се оттегля от националния отбор, като повод е факта, че на шампионския банкет са допуснати жените на функционерите от футболния съюз, но не и тези на играчите.

2.Роналдо – 15 гола

Феномена е в разширения състав на Бразилия за Мондиал’94 и става световен шампион без записана минута, но следващите две първенства ще минат под неговата сянка. Във Франция през 1998 г. той е на върха на славата си и се разписва във всеки един от двубоите на директна елиминация срещу Чили, Дания и Нидерландия. В навечерието на финала с Франция обаче се случва истинска мистерия и първоначално той е заменен в титулярния състав от Едмундо, впоследствие е върнат, но на терена се движи като същински призрак. В крайна сметка Селесао губи с 0:3, а 4 години по-късно Роналдо вече е един разбит от контузиите играч. Именно затова шока на феновете от осемте му гола е точно толкова голям, колкото този от откровено нелепата му прическа.

1.Мирослав Клозе – 16 гола

Именно в Япония и Южна Корея изгрява звездата на Мирослав Клозе, който нанизва 5 гола с глава още в груповата фаза – неподобрено и до днес постижение. Нападателят, станал емблематичен със своето салто, вкарва още толкова  и на домашния Мондиал през 2006 г., с което става голмайстор на турнира. Той добавя 4 през 2010 г., като сред жертвите му са Англия и Аржентина. Черешката на тортата са двата му гола през 2014 г., един от които при унизителното 7:1 срещу домакина Бразилия.

Автор: Теодор Борисов