Най-великите дербита на Ливърпул и Ман Юнайтед

Тази неделя от 17:30 ч. Манчестър Юнайтед посреща Ливърпул в дербито на кръга във Висшата лига. Макар преди това на двата тима да им предстои да изиграят друг мач от първенството (съответно срещу Челси и Шефилд Юнайтед), цяла Англия вече се подготя за шоу на „Олд Трафорд“. Подобни очаквания са напълно закономерни на фона на последния двубой между съперниците, в който „червените дяволи“ елиминираха мърсисайдци с 4:3 след продължения за ФА Къп. Предлагаме ви три от най-великите дербита между Манчестър Юнайтед и Ливърпул с уговорката, че в подборката са включени двубои, в които двата отбора са равностойни като качество (което изключва победите за гостите в Театъра на мечтите с 4:1 и 5:0 в последните години).

Проваленият требъл

През 1977 г. Ливърпул е на прага да стане първият английския отбор с требъл, след като печели титлата в Първа дивизия, а на 25 май надвива с 3:1 Борусия Мьонхенгладбах във финала за КЕШ. 4 дни по-рано обаче играчите на Боб Пейсли се изправят срещу Манчестър Юнайтед пред почти 100 000 зрители на финала в ФА Къп на „Уембли“. „Не бяхме уверени в себе си. Знаехме, че ще им дадем отпор, но те бяха твърде добри“, чистосърдечно признава настройката преди мача нападателят Стюърт Пиърсън. Водени от братята Брайън и Джими Грийнхоф, „червените дяволи“ изненадват всички в 51-ата минута, след като именно Пиърсън се отскубва от противниковата защита и с диагонален удар преодолява Рей Клемънс. Ливърпул, които в този мач са с бели фланелки и черни гащета, възстановяват паритета 2 минути по-късно след отлично обръщане и безпощаден удар на Джими Кейс. Все пак мениджъра на Юнайтед Томи Дохърти успява да спечели най-старата клубна надпревара при четвъртия си опит, след като Джими Грийнхоф се възползва от груба грешка на Томи Смит и носи успеха на своите в 55-ата минута.

Обрат за историята

Към 4 януари 1994 г. Манчестър Юнайтед е категоричния фаворит в дербито – „червените дяволи“ са в серия от 17 поредни мача без загуба и са с 21 точки повече от своя съперник. Затова когато в 9-ата минута Стив Брус засича с глава центриране на Ерик Кантона изглежда, че вечерта на „Анфийлд“ ще е много дълга за мърсисайдци. В 20-ата минута нещата стават още по-зле, след като Райън Гигс елегантно прехвърля Брус Гробелаар, а 180 секунди по-късно Денис Ъруин изпълнява перфектно пряк свободен удар и всички изглежда приключило. Нетипично за периода на Греъм Сунес начело на тима, Ливърпул показва характер и в 25-ата минута Найджъл Клъф намалява. Синът на легендарния мениджър Брайън Клъф прави резултата 2:3 в 38-ата минута, като и в двата случая Петер Шмайхел може да се намеси далеч по-добре. Датчанинът е безпомощен и в 79-ата минута, когато Нийл Ръдък засича с глава центриране на Стиг Инге Бьорнеби и оформя спиращия дъха обрат.

Хеттрикът на Бербатов

Признаваме, че тук има и известна доза патриотизъм, но както казва самия Димитър Бербатов, 19 септември 2010 г. е от дните, в които той може да вкара гол с всеки удар към вратата. 3 минути преди почивката българинът открива резултата, засичайки с глава центриране на Райън Гигс, а в 59-ата вдига на крака „Олд Трафорд“ след отлично ножично изпълнение. Мърсисайдци показват дух и изравняват след два гола на Стивън Джерард, но отново Бербатов има последната дума, отбелязвайки с глава след пас на Джон О‘Шей. Така той вкарва първият хеттрик за Юнайтед в дербито от 1964 г., което показва изключителността на това постижение. В края на сезона българинът дели голмайсторския приз на Висшата лига с Карлос Тевес, но както е известно това не е достатъчен аргумент за сър Алекс Фъргюсън, за да го включи в групата за финала в Шампионската лига срещу Барселона.

Всички коефициенти за дербито Манчестър Юнайтед – Ливърпул може да откриете тук.

Автор: Теодор Борисов