Най-успешните треньори във футбола

 

Ако Манчестър Сити спечели Шампионската лига срещу Интер, това ще бъде 35-ти голям трофей в треньорската кариера на Хосеп Гуардиола. Легендата на Барселона има в актива си 11 национални титли (3 на Испания, 3 на Германия, 5 на Англия), 6 купи (по 2 във всяка държава), 5 Суперкупи (3 на Испания, 2 на Англия), 4 Купи на лигата на Англия, 2 триумфа в Шампионската лига с каталунците, 3 Суперкупи на Европа и световни клубни титли, което е повече от респектиращо. В глобален план има само един по-успешен треньор от него, а поводът е подходящ да напомним кои са специалистите с най-много значими трофеи в историята на най-популярния спорт.

Сър Алекс Фъргюсън

Шотландецът изглежда абсолютно недостижим на върха със своите 49 отличия, повечето от които спечелени с Манчестър Юнайтед. Преди това обаче Фъргюсън превръща Абърдийн във фактор в шотландския футбол, печелейки 3 титли, 4 национални купи и 3 купи на лигата, като в добавка „доновете“ са носители на КНК и Суперкупата на Европа през 1983 г. За трофеите му начело на „червените дяволи“ е излишно да се говори – той има толкова титли на Англия, колкото Арсенал (13), равен брой ФА Къп с Евертън (5) и равен брой триумфи в Купата на лигата с Тотнъм (4). Десетте отличия в Чарити/Къмюнити шийлд бледнеят пред двата успеха в Шампионската лига, завоюваната КНК, Суперкупа на Европа, Междуконтинентална купа и нейния наследник Световното клубно първенство. Достойно за уважение.

Мирча Луческу

32 са трофеите, които румънецът печели в 4 различни държави (ако броим Англо-Италианската купа с Бреша стават 5). В своята родина той е ставал шампион и носител на националната купа с Динамо и Рапид Букурещ, а в Турция триумфира в първенството с Галатасарай и Бешикташ (с Джим Бом има и Суперкупа на Европа). Най-успешен е престоя му в Шахтьор, където има 21 домашни трофея и Купа на УЕФА през 2009 г. Начело на големия съперник Динамо печели всеки един от трите значими трофея в Украйна, а със Зенит има Суперкупа на Русия.

Валерий Лобановски

Легендарният украинец е с 30 трофея на клубно ниво, а през 1988 г. е близо до това да изведе СССР до триумф на европейските финали, но там Сборная губи от Нидерландия на Гулит, Ван Бастен и Рийкард. Начело на Динамо Киев той налага истинска хегемония в първите години на независима Украйна, а освен двукратното спечелване на КНК и Суперкупата на Европа от 1975 г. има и три полуфинала в КЕШ/Шампионска лига. За съжаление Лобановски намира смъртта си по време на мач срещу Металург Запорожие на 13 май 2002 г.

Отмар Хитцфелд

Въпреки че дори и той не успява да предпази името си от скандали, Хитцфелд е може би най-уважавания клубен треньор в историята на Бундеслигата. Първите му успехи са начело на Аарау и Грасхопър, преди през 1991 г. да поеме Борусия Дортмунд. Под негово ръководство „жълто-черните“ стават 2 пъти шампиони, завоюват също толкова пъти Суперкупата на Германия, а през 1997 г. побеждават Ювентус във финала в Шампионската лига. Неговият престой в Байерн е още по-бляскав, въпреки че две от петте титли са спечелени в стила на колегата му Томас Тухел – в последния възможен момент. Безспорната кулминация е завоюването на Шампионската лига и Междуконтиненталната купа, които утвърждават специалиста сред най-големите имена в професията с общо 28 отличия.

Автор: Теодор Борисов