Най-скандалните превъплъщения на футболисти

 

На 31 октомври се отбелязва Хелоуин – празник, който се е превърнал в неотменна част от съвременното общество. Основното, с което този ден се свързва в масовото съзнание са причудливите начини, по които участниците в него могат да се маскират. В Англия футболистите по традиция правят нещо подобно по време на своите коледни партита, които обаче са изтеглени по-рано заради натоварената програма около Боксинг дей. Предлагаме ви някои интересни дегизировки, използвани от познати играчи през годините.

Партито на Ливърпул – от Ку Клукс Клан до Хитлер

Партитата на Ливърпул отпреди 2 десетилетия вероятно изобщо нямаше да могат да се състоят, ако към тях прилагаме настоящите критерии за политкоректност. В един от случаите към мястото на срещата се насочва лице, облечено с бяла роба и качулка, характерни за членовете на „Ку Клукс Клан“. Стоящият на вратата халф на мърсисайдци Стив Макмеън препречва пътя на непознатия и му заявява: „Не може да влезете, облечен по този начин. Джон Барнс е вътре.“ „Не, той е тук“, казва непознатия и след като сваля качулката си се оказва, че това е самия тъмнокож национал на Англия. Съотборникът му Дейвид Бъроус също не проявява особено добър вкус, обличайки се като Адолф Хитлер, като за целта дори се дегизира с мустаци. На общата снимка от партито той е застанал до вратаря Брус Гробелаар, издокарал се досуш като Жокера.

Бомбастичният костюм на Рафиня

През 2018 г. бразилският десен бек на Байерн Рафиня също реши, че идеята му за костюм е много оригинална. Бившият играч на Шалке 04 и Дженоа се облече като арабин, слагайки си фалшиви мустаци и държейки с ръце две дървени кутии с надпис „Внимание“, очевидно изобразявайки някой терорист. Чувството му за хумор не бе схванато правилно от немската общественост, поради което той трябваше да излезе с позиция по случая. „Хелоуин е празник със страшни и хиперболизирани костюми. Не съм имал идея да ядосам никого или да нараня нечии чувства, маскирайки се по този начин“, казва Рафиня. Понастоящем той играе в Сао Пауло и вероятно вече обмисля внимателно какво облича.

С пантомима срещу кризата

Началото на сезон 1974-75 за Лийдс може да се сравни с това на Манчестър Юнайтед и Ливърпул на настоящия – иначе качествен отбор с отлични футболисти, който обаче се намира в криза на резултатите. За да извади тима си от дупката мениджъра Джими Армфийлд взима решение, което Юрген Клоп и Ерик тен Хаг едва ли биха си позволили към настоящия момент – кара възпитаниците си да участват в…пантомима. Театралното представление, любимо на публиката във Викторианска Англия си е висш пилотаж за играчите, които по подобие на актьорите от онази епоха трябва да изпълняват както мъжките, така и женските роли. При нормални обстоятелства в тима би настъпил бунт, но Армфийлд вади важен коз – половината от приходите от тяхното представление отиват за благотворителност, а другата в специален фонд, създаден за организирането на мачове в чест на заслужили играчи. Само при тези условия може да си представим как Дънкан Макензи би се облякъл като Пепеляшка, а обикновено раздаващия ритници на терена Били Бремнър хвърля сладкиши на децата в публиката. Тази шокова терапия дава добри резултати и в края на сезона йоркшърци достигат до финал за КЕШ, където губят от Байерн с 0:2 след спорно съдийство на френския рефер Мишел Китабджиан.

Виж специалният ни Хелоуин бонус тук.

Автор: Теодор Борисов