Най-големите изненади в Купата на Германия

 

Днес стартира надпреварата в турнира за Купата на Германия, която заедно със сблъсъка за Суперкупата между Байерн и РБ Лайпциг ще постави същинското начало на сезона в страната. Сблъсъци като Шот Майнц – Борусия Дортмунд, Локомотиве Лайпциг – Айнтрахт Франкфурт и Теутония Отензен – Леверкузен са причината националните купи да са толкова вълнуващи – за един ден всеки тим може да привлече вниманието на медиите върху себе си, елиминирайки доста по-силен опонент. Ето и най-големите изненади в историята на надпреварата.

Свинар поставя Байерн на колене

Основан през 1974 г. от селския търговец на билки и подправки Мартин Бауер, Фестенбергсгройт на пръв поглед няма какво да противопостави на пълния със звезди отбор на Байерн на 14 август 1994 г. Срещу играчи от ранга на Оливер Кан, Лотар Матеус и Жан-Пиер Папен се изправят полицая Вернер Пфойфер и земеделския производител Роланд Щайн. Именно последния шокира тима на Джовани Трапатони с победен гол през първото полувреме, който класира аматьорите напред. Години по-късно немските медии правят репортаж за Щайн, продължаващ да се занимава със свиневъдство, а от неговите съотборници единствено Хари Кох прави някаква кариера, стигайки до Кайзерслаутерн. Впоследствие клуба ще се слее с Фюрт, образувайки днешния Гройтер Фюрт. Що се отнася до спонсора Бауер, веднага след успеха на тима си той пуска лимитирана серия чай „1:0“, който веднага се изкупва от всички, за които загубите на Байерн носят радост.

Бабата на всички сензации

Така „Кикер“ нарича отстраняването на Хамбургер от нискоразредния Епинген с 1:2 на 26 октомври 1974 г. Тогавашният тим на ханзейци е изключително силен, за което свидетелства победата му с 8:0 срещу Стягул Рошу Брашов в турнира за Купата на УЕФА. 15 000 зрители на стадион „Уго Кох“ обаче стават свидетели на изненадата, след като бившия играч на Мюнхен 1860 Герд Щьорцер бележи две попадения, а вратаря Фолкер Герхард прави чудеса от храброст. „Първоначално не исках да повярвам. Явно става въпрос за подценяване“, заявява президентът на Хамбургер д-р Петер Крон, който дори не присъства на срещата. Европейският клубен шампион за 1983 г. очевидно не си научава урока и година след като печели КЕШ е позорно изхвърлен от турнира за Купата на Германия от Гайслинген с 0:2. Връзката между двата провала е участието на Манфред Калц в срещите.

Финалните трели на Бременските музиканти

В първото десетилетие на този век Вердер е един от най-силните немски отбори. През 2006 г. тимът на Томас Шааф е част от груповата фаза на Шампионската лига, а феновете на Левски много добре си спомнят как завършиха мачовете с Бременските музиканти. За разлика от тях, привържениците на нискоразредния Пирмазенс си спомнят с удоволствие за сблъсъка с именития си опонент на 9 септември 2006 г. На „Шпортпарк Хюстерхое“ Тобиас Целнер извежда домакините напред и хвърля в екстаз близо 10 000 зрители. Играчите на Вердер късно се пренастройват за битка и успяват само да вкарат мача в продължения чрез резервата Иван Класнич. Изгонването на Франк Бауман не им позволява да осъществят обрат и така се стига до дузпи. При тях Класнич и

Уго Алмейда пропускат и така Пирмазенс елиминира съперника си с 4:2 при 11-метровите удари. Очевидно Купата на Германия е ахилесовата пета на Бременските музиканти, тъй като в предходното издание на надпреварата те биват елиминирани на четвъртфинал от Санкт Паули. Сега жребият ги изправя срещу Виктория Кьолн и предвид наличието на Илия Груев – младши в състава им няма как да не им пожелаем успех.

Всички коефициенти за Купата на Германия може да откриете тук.

Автор: Теодор Борисов