Най-големият футболен залог в историята

Как шампионската титла на Лестър промени пазара в Англия

Чудили ли сте се кой е най-големият футболен залог, правен някога в историята на тази прекрасна игра от създаването ѝ до днес? А колко е спечеленото от този залог? Е, време е да научите.

Много хора мечтаят за този един уникален залог, който едновременно ще им донесе несметно богатство, и ще демонстрира истинските им познания в любимия спорт.

Какъв е най-големият спечелен футболен залог?

Най-големият спечелен футболен залог датира от 2001-а година, когато Мик Гибс, майстор на покриви от Стафордшир, Англия, печели 500 000 паунда, след като залага, забележете, 30 пенса, при коефициент 1.6 милиона към 1!

Гибс играл в права колонка с цели 15 събития, като процентът вероятност всички те да му донесат успех бил … 0.0000006. В заложния му фиш били включени както крайни победители от турнири и състезания, така и отделни мачове през 2000-а и 2001-а години.

Гибс познал шампионите във всички четири професионални футболни лиги в Англия, както и в местната Национална конференция (по онова време наричана Национална лига), както и точните победители в областния шампионат по крикет и Висшата лига по ръгби.

До месец май 2001, във фиша му останал единствено финалът на Шампионската лига, а според неговата прогноза Байерн Мюнхен е трябвало да победи Валенсия. След равенство 1:1 в редовното време и продълженията, немският гранд печели с дузпи и така носи на Гибс абсолютния успех със залога.

Това не е първият път на Гибс с подобна успеваемост. Две години по-рано той познава отново права колонка с девет мача, която е с коефициент 62 000 към 1 и със залог от 2.50 паунда му носи 157 000.

[vc_btn title=“КОЙ ЩЕ Е ШАМПИОН НА АНГЛИЯ?“ style=“classic“ shape=“square“ color=“green“ size=“lg“ align=“left“ link=“url:https%3A%2F%2Fbeta.sesame.bg%2Fbg%2Fsport-betting%23%2Fevent%2F66%2F0%2F2936%2Fall%2F4318842|target:_blank“]

Какъв е най-големият единичен футболен залог, печелен някога?

Най-големият единичен залог, печелен някога във футбола е със знаменития коефициент 5000/1, предлаган от английските букмейкъри за спечелването на Висшата лига от Лестър през сезон 2015-16.

„Лисиците“ поднесоха една от най-големите изненади в историята на футбола, като спечелиха титлата и донесоха на един любител на залозите 72 000 паунда с фиш за 50 паунда. При това – въпросният човек използва опцията си за кешаут още през март. Ако бе почакал още няколко седмици, сумата щеше да стигне до четвърт милион паунда…

Друг фен на Лестър залага 5 паунда за шампионската титла. През зимата той прибира 5600 за 2 паунда от залога си, а с оставащите 3 през май прибира още 15 000 – или общо печалба от 20 600 срещу едва 5.

Всъщност, залозите за това Лестър да стане шампион с коефициент 5000/1 преди старта на сезона са буквално около стотина. Най-малкият футболен залог възлиза на 5 пенса, а дамата от Единбург, която го прави, прибира 250 паунда от успеха.

Интересното е, че повечето футболни залози за титла са направени именно преди началото или в първите седмици от състезателната година. След това, въпреки страхотното представяне на футболистите, водени от Клаудио Раниери, приетите предложения за тяхна титла са доста по-скромни. По тази причина коефициентите остават високи много дълго време, докато „лисиците“ продължават да водят уверено. Дори на Коледа, след 10 поредни победи, отново се приемат залози за тяхна титла при страхотно 33 към 1.

Чудото, което промени пазара на футболните залози

Според анализите на специалистите на Острова, фантастичната история с огромни печалби се дължи не само на силното представяне на Лестър. То е факт и след определено слабото такова на фаворитите за титлата.

Футболните фенове са хора на навиците. Те подкрепят своите отбори и затова най-често избират тях в своите фишове като победители, понякога дори въпреки здравия разум. Затова неизбежното покачване на коефициентите за Манчестър Юнайтед, Челси, Арсенал, Манчестър Сити и Ливърпул при лидерската позиция на Лестър, бе безкрайно изкушение за техните привърженици. Колкото повече „лисиците“ напредваха в сезона като №1 в таблицата, толкова повече залози се приемаха за грандовете.

Победата на Лестър през този сезон 2015-16 пък носи със себе си едно огромно увеличение от 300% на футболни залози за аутсайдери през последващите години. Феновете масово започват да слагат суми, някои по-малки, други – доста солидни, за успех на своите любими отбори, дори те да нямат никакви реални предпоставки за подобно представяне.

Хората отново започнаха да вярват в чудеса, благодарение на Лестър. Интересът към тези футболни залози отчита сериозен бум в периода, а английските букмейкъри го наричат „абсолютно безпрецедентен“. Преди коефициент 5000 към 1 изкушаваше феновете заради цифрата, без особена допълнителна стойност, а днес те в действителност вече залагат с вяра, че може и да спечелят.

Целият изглед обаче се променя и букмейкърите свалят драстично коефициентите на футболни залози за шампион. Повечето от тях дори решават да не предоставят вбъдеще по-големи коефициенти от 1000 към 1.

Сезон след това вече няма 5000 към 1, аутсайдерите се оценяват на около 1500 към 1. Например отбор като Мидълсбро, който стартира сезон 2016-17 с коефициент за титла 1000 към 1, след приети много фишове за шампион, бързо пада до 750 към 1. По някаква причина, необяснима и за анализаторите, Мидълсбро е фаворит на феновете да повтори чудото на Лестър.

Това обаче представлява и скрита опасност за любителите на футболни залози, които видяли вече веднъж чудото да се случва, се увличат по бъдещи миражи и до днес. Ако те преценят, че подобни неща стават често, започват да отделят твърде големи суми за нереални залози. Истината е, че така наречените професионалисти в залагането на спортни събития никога не се хвърлят на подобни изкусителни коефициенти. Защото те са веднъж в живота.

[vc_btn title=“КОЙ Е ТВОЯТ ФАВОРИТ?“ style=“classic“ shape=“square“ color=“green“ size=“lg“ align=“left“ link=“url:https%3A%2F%2Fbeta.sesame.bg%2Fbg%2Fsport-betting%23%2Fevent%2F66%2F0%2F2936%2Fall%2F4318842|target:_blank“]