Най-драматичните дербита на Северен Лондон

Неделният следобед ще прикове вниманието на феновете на английския футбол, тъй като тогава Арсенал ще приеме Тотнъм в дербито на Северен Лондон. Под ръководството на Ангелос Постекоглу „шпорите“ се представят солидно от началото на сезона и неслучайно заемат второто място. От своя страна играчите на Микел Артета ознаменуваха завръщането си в Шампионската лига с разгромна победа срещу ПСВ Айндховен и влизат в двубоя със сериозно самочувствие. Предлагаме ви класация на трите най-велики дербита между Арсенал и Тотнъм, подредени според авторитетното списание „Four Four Two“.

3.Тотнъм – Арсенал 1:2, 4.03.1987 г.

В днешно време едва ли един полуфинал за Купата на лигата би предизвикал някакво сериозно вълнение, но обстоятелствата тук са по-различни. „Шпорите“ печелят с 1:0 първата среща на „Хайбъри“ с гол на Клай Алън, а именно той открива резултата в реванша. На почивката диктора на „Уайт Харт Лейн“ обявява, че „Спърс отива на „Уембли“, което се оказва голяма грешка, тъй като играчите на съперника чуват това в съблекалнята и се надъхват допълнително. Голове на Вив Андерсън и Найъл Куин пращат мача в продължения, а след като там не пада гол се хвърля монета, която решава преиграването да е отново на стадиона на Тотнъм. Домакините отново повеждат чрез Алън, но тимът на Джордж Греъм просто отказва да се предаде. Йън Алисън, заменил контузения Чарли Никълъс изравнява, а в последната минута Дейвид Рокасъл носи триумфа на гостите. Това ще е единствената календарна година, в която Арсенал ще спечели 4 пъти гостуване на своя голям съперник.

2.Арсенал – Тотнъм 4:4, 29.10.2008 г.

Повече от 60 000 зрители на „Емирейтс“ стават свидетели на драма с епични пропорции. 13-ата минута се оказва фатална за вратаря Мануел Алмуния, който не успява да отрази удар от Халите на Дейвид Бентли. Паритетът е възстановен в 37-ата, когато Микаел Силвестър засича с глава центриране от ъглов удар на Робин ван Перси. Само минута след почивката нидерландецът отново слага топката на главата на свой съотборник, но този път Уилям Галас е този, който се възползва от паса му. Арсенал поема контрола върху срещата и в 64-ата минута Самир Насри копва топката над Аурелио Гомеш, а за Емануел Адебайор остава само да я довкара в мрежата. 3 минути по-късно Алмуния връща Тотнъм в мача, след като не избива добре удар на Том Хъдълстоун и за Дарън Бент остава по-лесно. Вездесъщият тази вечер Ван Перси възстановява преднината от 2 гола на тима си, оползотворявайки пас на Адебайор. Драмата остава за самия край, след като първо Джърмейн Дженас вкарва с удар от границата на наказателното поле в 89-ата минута, а след това Аарън Ленън посреща отбита от гредата топка, правейки 4:4 в последната минута.

1.Тотнъм-Арсенал 3:1, 14.04.1991 г.

Полуфинал за ФА Къп, в който „шпорите“ слагат край на надеждите на техния съперник за дубъл. Най-красивият момент в срещата идва в 5-ата минута, когато Пол Гаскойн изстрелва истински снаряд от пряк свободен удар, разположен на 32 метра от вратата на Дейвид Сиймън. 5 минути по-късно Гари Линекер показва, че е несравним опортюнист в противниковото наказателно поле и удвоява. Малко преди почивката Алън Смит връща надеждите на „артилеристите“, засичайки с глава центриране отдясно. Точка на спора слага именития понастоящем анализатор Линекер в 78-ата минута, след като изстрела му минава през ръцете на Дейвид Сиймън.

Всички коефициенти за Арсенал-Тотнъм може да откриете тук.

Автор: Теодор Борисов