На борда на белфасткия футболен Титаник

Северноирландската столица Белфаст, чието име в буквален превод означава „устието на ветреното“, не е сред водещите дестинации в календара на футболния фен, а е по-скоро свързана с местната корабостроителните, където е изграден кораба „Титаник“. Причината може би се крие в това, че отборите от графство Антрим рядко се задържат в евротурнирите от септември нататък, а националния отбор е в игрова криза и може да се надява само на моменти избухвания като победата с 2:0 над Дания в края на евроквалификациите. Пристанищният град на река Фарсет обаче предлага достатъчно интересни сюжети, за които си заслужава да бъде разказано.

Голямо дерби с български привкус

Големият сблъсък на северноирландския футбол противопоставя два отбора, които си приличат както по своята обвързаност с юнионистите (привържениците на съюза с Великобритания), така и с факта, че от началото на 90-те години на XIX век са част от елитния футбол. Линфийлд е настоящия световен рекордьор по титли на своята страна (56), докато Гленторан има „едва“ 64 спечелени шампионата и купи. Миналият петък двата отбора се изправиха на стадион „Дъ Оувал“ (считан за един от най-красивите в световния футбол), като в предишния мач за сезона „сините“ бяха спечелили с 2:0. Битката на мениджърите бе повече от интересна –  начело на Гленторан е работилия и в родния Пирин Уорън Фийни, докато Линфийлд се оглавява от рекордьора по попадения за Северна Ирландия Дейвид Хийли. В хода на срещата за домакините се появи и сина на мениджъра Джордж, но това се случи при резултат 4:0. След срещата Фийни заяви на шега, че в основата на успеха е бил факта, че вечерта преди мача е завел възпитаниците си на чаша чай и ги е накарал да се отпуснат преди голямото дерби. Анализаторите обаче говореха за отличната игра на тима му при схема 4-4-2, която донесе най-крупната победа в сблъсъка с Линфийлд от средата на 70-те години. Мачът премина в изключително темпо, характерно за британския футбол и присъстващите в мразовитата петъчна вечер със сигурност не са съжалили за избора си.

Футболните кръстоносци

„Уважение, наследство, култура“. Графит с този надпис и изображения на футболната федерация на Северна Ирландия, самата страна и шотландския Рейнджърс посрещат зрителите на стадион „Сийвю“ в Северен Белфаст. Съоръжението, което ежегодно приема коледния турнир Стийл & Сонс е дом на Крузейдърс – отбор, който по никакъв начин не крие принадлежността си към лоялистите. Кръстоносците, получили името си от един от своите създатели Томас Палмър, имат голямо съперничество с католическия Клифтънвил, чийто стадион е разположен само на половин час пеша. Загубата в дербито с 0:3 трябваше да бъде преглътната бързо с домакинство срещу последния класирането Нюри Сити. Предвид силата на съперника немалка част от стадиона с капацитет 3383 седящи места остана празна. Това важи особено за фенската трибуна откъм „Шор Роуд“, носеща името на местна таксиметрова компания. Все пак носителят на Купата на Северна Ирландия в последните 2 сезона бе абсолютен фаворит и оправда този си статут с ранно попадение, дело на Джордан Форсайт. Те така обаче и не успяват да решат срещата по-рано и само минута преди края индивидуална грешка на Джош Робинсън дава възможност на Пол Макгавърн да донесе точката на Нюри Сити. Любопитно е да се отбележи, че нито един от взелите участие в мача играчи не е роден извън Ирландия, което показва, че залагането на местни кадри не означава задължително високо качество на футбола в дадената страна. Всички коефициенти за Северна Ирландия може да откриете тук.

Автор: Теодор Борисов