Малко по-кротко с Владо Михайлов: Лошия и всички негови злодеи

Какво е Адреналинът? Полезен ли е или вреден? Как се контролира и може ли да бъде изигран пред камерата или на сцената? Може ли да съществува Адреналин по сценарий? Със sesame.bg питаме един мъж, стигнал до голямата сцена и екран с помощта не само на таланта, но и на езика – Владимир Михайлов, познат като Лошия брат Денис Топал от сериала „Братя“, който скоро започва излъчването на последния си пети сезон. 

С над 70 филма зад гърба си, роли в чужди и български продукции, с появи на чужди и български музикални сцени, Владо Михайлов е един от най-активните, темпераментни и всестранно развити личности, които можеш да срещнеш… Ако имаш късмета да го срещнеш, защото уговорките за това интервю продължиха повече от два месеца! Но не защото си придава важности, а просто защото е много, много зает. Но търпението се увенчава с успех, срещаме се в един от любимите ни уиски барове в столицата, а обгърнат от приглушената светлина, върху кожения диван Владо е повече Владо от всякога, докато тук-таме се прокрадва и острия, безкомпромисен поглед на героя му Денис Топал. „Никой не се е родил лош, но и няма как да останем чисти деца“, казва актьорът, който е нашето вдъхновение за самоконтрол, дисциплина и отговорност в рубриката на #URBN със sesame.bg – „Доза Адреналин

***

Държи си на думата, няма нужда от напомняне и е около час по-рано от уречения на точното място. Английската му точност едва ли е придобита покрай английската философия, която е завършил. По-скоро черта от характера, адаптирана покрай всички ангажименти, които включват 12-часови снимки на терен за последния сезон на сериала „Братя“, репетиции, постановки, концерти и внимание за трите му деца. О, да! Напук на клишетата, Владо Михайлов е многодетен баща и това личи в погледа му към 8-годишния ми син, който присъства на това интервю. И докато моето дете се опитва да изземе цялото внимание, което би трябвало да е за нашия гост в рубриката „Доза Адреналин“, Владо несмутимо отговаря на въпросите, без да забравя мисълта си, без да се разсейва – изчерпателно, дисциплинирано и отговорно, така както подхожда към всичко в живота си, въпреки всички прекъсвания от белите на сина ми.

„Има много Адреналин в целия ми живот, със сигурност. И макар не целият ми живот да е бил толкова интензивен, колкото в последните месеци, аз си го търся да е такъв по някакъв начин. На късмет е при нас, артистите, особено които като мен се занимават и с музика, и с кино, и със сцена, да бъдеш зает непрекъснато. Понякога те връхлитат всевъзможни покани. Друг път имаш по-дълъг период на изчакване. В последно време съм от концерт на спектакъл, от спектакъл на снимки… Има доста Адреналин в това, наистина. В последния момент ми се случва да пътувам из цялата страна. Някой път даже до степен наистина да е стресово, но ми се получава“, споделя Владо. 

Приливът на Адреналин е постоянен – без значение на коя сцена е. 

„Със сигурност е там, когато правиш нещо много отговорно, а аз гледам така на цялата ми работа – независимо дали съм с моята група REWIND, с P.I.F.,  Сленг или се готвя за спектакъл или друго. А когато има отговорност, винаги има и Адреналин. Гледам да го държа до едно ниво, да знам какво правя. Като излизам на сцена или трябва да снимам, да съм си задал всички въпроси към режисьора. Понякога нямаш това време, като в големите, чужди продукции, където всичко е изключително интензивно. Понякога трябва да се оправяш сам и тогава Адреналина е повече, знаейки отговорността към всеки един кадър и средствата, които са вложени в него. Трябва да си на високо ниво, да ти щрака процесора добре… Да не издъниш работата!“, споделя актьорът. 

Отговорността е вид дисциплина и контрол, но и Адреналин. И това носи в себе си рискове, опасност и трудности, смята Владо. 

Владо Михайлов в поредицата "Доза Адреналин" - Специален проект на #URBN & Kaзино Сезам!

Владо Михайлов в поредицата „Доза Адреналин“ – Специален проект на #URBN & Kaзино Сезам!Снимка: Иво Марков за #URBN/Dir.bg

„Но не е оправдано да правиш нещо, опасно за себе си или колегите си. Винаги питам до последно, с риск да изглеждам недоразбрал: „Обясни ми го като на 8-годишен, както казва Дензъл Уошингтън, защото искам да знам какво правя. Когато си подредя картинката, този вреден Адреналин ще го обера. По същия начин съм преди спектакъл. Преди да изляза на сцената, винаги имам предстартова треска. Искам да съм си подредил задачите. Да съм си припомнил текста. Да съм минал каквото трябва и да изляза свободен. Тогава наистина да играя, а не да мисля за други работи“, разкрива тайната си зад кулисите той.

Има много Адреналин в това, което артистите правят всъщност. Най-важното е да бъде туширан. Защо Адреналинът може да бъде изигран пред камера или на сцената, но само ако присъства наистина. 

Ролята, с която Владо Михайлов става истински популярен в България е на лошия брат –  Денис Топал от сериала „Братя“. Противоречива личност.

Избухлив. Гневен на моменти. Изтъкан от Адреналин! 

„Със сигурност точно това се усеща в по-динамичните сцени, с по-голяма амплитуда. В екшън сцените! Има доста екшън в този сериал, но аз гледам винаги да сме преминали през всичко, да направим една репетиция на полускорост, защото сигурността трябва винаги да е на първо място. Има колеги, които не са толкова опитни понякога или пък ситуации, които винаги може да се объркат в екшъна. Дори при каскадьорите, които са толкова тренирани, дори там се обърква неща, а какво остава за ситуации, в които актьорите се занимаваме с каскади? Така че винаги на висок глас се обявява: „Пистолетът е празен!“. Държа на тези неща изключително много. Когато знам, че колега трябва да тича по един терен, ако не си го провери той, аз го проверявам и за него. Казвам му: „Проверих, но ела с мен да видим пак“. Защото не знам какво му трябва на него. Аз съм си махнал клонки и камъни, но тия неща са много важни. Защото ако разчиташ само да се впуснеш в екшъна, ти си неподготвен и не знаеш какво ще стане“, споделя Владо Михайлов. 

Владо Михайлов в поредицата "Доза Адреналин" - Специален проект на #URBN & Kaзино Сезам!

Владо Михайлов в поредицата „Доза Адреналин“ – Специален проект на #URBN & Kaзино Сезам!Снимка: Иво Марков за #URBN/Dir.bg

Признава, че в сериала „Братя“ е имало много моменти, които са го поставяли на ръба.

„Имах ръкопашен бой, престрелки, но това, което ме е карало да преглъщам и да ми трепери под лъжичката са по-скоро емоционалните сцени, в които чисто актьорски никога не знаеш как ще се справиш и си доста уязвим. Задаваш си милиони въпроси и няма кой да ти отговори, освен ти самият! Във всеки един момент трябва да си готов да поемеш от партньора, трябва да си наистина на 100 % и когато пред теб застане, например, колега от ранга на Христо Шопов, както на мен ми се случва, се чувстваш отговорен към него. Този Адреналин на отговорност е сред най-важните за мен. Ако не си даваш сметка, че си отговорен към партньора си, значи не си за тая работа…“, обобщава Владо Михайлов. 

Когато поучава предложението за участие в сериала „Братя“, няма предразсъдъци относно българската продукция, но има своите съображения. До момента не се е снимал в сериал, макар да е имал покани. В „Братя“ единственото притеснение се прокрадва, когато научава, че го искат за главна роля –  тъмен, убиващ, продаващ наркотици гангстер.

Владо Михайлов в поредицата "Доза Адреналин" - Специален проект на #URBN & Kaзино Сезам!

Владо Михайлов в поредицата „Доза Адреналин“ – Специален проект на #URBN & Kaзино Сезам!Снимка: Иво Марков за #URBN/Dir.bg

„Тогава поисках да видя повече от сценария и да разбера защо Денис Топал е такъв. Това е моя работа като актьор – да изровя причината за лошотията му, а разковничето обикновено е в сценария. Защото е важно да мога да защитя този герой. Никой не става лош без причина.  Заставам зад това твърдо. За щастие героят бе много добре изграден и защитен в сценария. Имаше ретроспективни кадри, на които виждаме точно какво му се е случило като дете, защо е станал такъв и това много ми хареса. Много исках да снимам тази роля“, споделя екранният Денис Топал. 

Казва, че „тъмните“ роли, в които героят му минава през катарзис, всява страх и ужас и предава, сами го намират. Те ярко контрастират на лириката в музикалните му изяви. 

 „Предполагам, че до известна степен се дължи на комбинация от външния ми вид и особения поглед, който със сигурност имам, когато се ядосам. Не се ядосвам често, обаче. Излъчване. По-тъмна аура. Суров външен вид – определено не съм захаросан младеж. А освен това аз имам интерес към такива роли. Ролите те намират сами, когато ти търсиш катарзис, път на героя, амплитуда. Самият аз преживявам катарзис през ролите си – като Жал Ван Жан, като Фантомът на Операта, като Юда, който бе детската ми мечта и оттам тръгна всичко актьорски за мен. Харесват ми, искам героят да има път, да му е трудно“.

Владо Михайлов в поредицата "Доза Адреналин" - Специален проект на #URBN & Kaзино Сезам!

Владо Михайлов в поредицата „Доза Адреналин“ – Специален проект на #URBN & Kaзино Сезам!Снимка: Иво Марков за #URBN/Dir.bg

Но има една уловка:

Никога няма да играе Лошия, ако няма да разберем защо е станал Лош.

„Защото ако си просто един гангстер и няма да разберем защо си станал такъв – нямам интерес. Искам да знам защо убивам пред камера, защо продавам наркотици… Другото, което ми е много важно и постоянно го коментирам с екипа – сценаристи , продуценти, режисьори и колеги – съдбата на гангстера не бива да бъде представяна единствено като нещо, за което той ще остане безнаказан. Да, властта и ужаса го правят магнетичен, хората искат да го следват в опасните обстоятелства, докато извършва немислими неща.. На екран е готино, но това, което не е готино е, че в реалността хора умират от куршуми или свръх дози наркотици и в крайна сметка няма как да си тръгнеш чист от този път. Няма как да решиш, че ще правиш всичко това и някой ден ще ти бъде простено“, размива харизмата на героя си Денис Топал актьорът. 

Владо Михайлов в поредицата "Доза Адреналин" - Специален проект на #URBN & Kaзино Сезам!Владо Михайлов в поредицата "Доза Адреналин" - Специален проект на #URBN & Kaзино Сезам!

Владо Михайлов в поредицата „Доза Адреналин“ – Специален проект на #URBN & Kaзино Сезам!Владо Михайлов в поредицата „Доза Адреналин“ – Специален проект на #URBN & Kaзино Сезам!Снимка: Иво Марков за #URBN/Dir.bg

Въпреки това смее да твърди, че именно Денис Топас е актуалният, лош герой, който трябва да гледаме, за да достигнем до екзистенциалните заключения. И смята това не защото той играе тази роля или иска да направи реклама.

„А защото вярвам, че се разрива достоверно и че се борим с екипа за това да излезе едно по-голямо послание от цялата история, което е важно за всички нас. Така мисля“.

Канализира лични, истински емоции, когато влиза в образ.

„Днес, например, имах много тежки сцени, за които трябваше да изпадна в много особено състояние. Пречупени през огромно чувство на вина. Потърсих как да стана уязвим, да се принизя… В такива моменти се дърпам в някой ъгъл, пускам си музика, която ме настройва, търся време за мен – да изключа главата и да се оставя на емоцията. Това е да „сменяш инструмента“. Главата винаги работи при актьора, но има моменти, в които трябва да станеш сетивен, уязвим. Имам си практики“

Владо Михайлов в поредицата "Доза Адреналин" - Специален проект на #URBN & Kaзино Сезам!

Владо Михайлов в поредицата „Доза Адреналин“ – Специален проект на #URBN & Kaзино Сезам!Снимка: Иво Марков за #URBN/Dir.bg

Понякога, между тежки сцени разпуска, като се шегува с колегите, но когато има особени сцени – предпочита да остане по-дълго в онова особено състояние. Както преди екшън трябва да разгрееш.

Споделя и че няма влечение да играе „добряк“.

„Смятам и че моят герой в „Братя“ е положителен, защото съм стигнал дотам да го оправдая до такава степен“, отбелязва Владо.

Ще видим ли пречупването, хубавия, щастлив край в „Братя“ във финалния сезон? 

„Ще видим интересни обрати, конкретно за Денис. Той вече преживя един голям катарзис в края на четвърти сезон, когато реши да се предаде в полицията, защото се опитва да се изчисти, но го извадиха от затвора. Сега предстои да видим кой по какъв повод го е извадил от затвора и какво ще иска в замяна. И защо Денис Топал би се съгласил да бъде изваден от затвора след като се е предал сам. Така че от това, което до момента аз съм видял и сме заснели, това ще е най-интересният сезон!“.

От всички свои злодеи, Владо Михайлов е научил най-важният урок –  не може да си просто лош. Не се раждаш така. Има неща като карма, заложени в ДНК-то ти, следи от минали поколения, повтарящи се модели, личен пример, лоша семейна среда, травми и много фактори, които всеки един от нас носи в себе си.

Владо Михайлов в поредицата "Доза Адреналин" - Специален проект на #URBN & Kaзино Сезам!

Владо Михайлов в поредицата „Доза Адреналин“ – Специален проект на #URBN & Kaзино Сезам!Снимка: Иво Марков за #URBN/Dir.bg

„Не оставаме просто чисти деца. Обременяваме се в живота си. Никой не е просто лош. Всеки заслужава поне един втори шанс. Никога не знаеш човека до теб какви проблеми има, затова бих апелирал към всички:

„Малко по-кротко с критиката и агресията. Ако преброим до 10, всичко ще е по-различно около нас!“

URBN Team:

Интервю: Криси Димитрова

Грим: Мелина Захариева

Снимки: Иво Марков

Стилист: Александрина Дерменджийска

Гардероб: Личен архив

Локация: Бар „Калдо“

Отговорник „Сепциални проекти“: Вяра Младенова 

PM: Стефан Бератов

Специален проект на #URBN & Kaзино „Сезам“ от поредицата „Доза Адреналин“