Магията „Ролан Гарос“

На 26 май бе дадено началото на надпреварата в Откритото първенство на Франция по тенис, известно още като „Ролан Гарос“. Турнирът традиционно предизвиква много емоции сред почитателите на аристократичния спорт, а през тази година те станаха свидетели на отпадането на рекордьора по отличия Рафаел Надал още на старта. Ето и кратката история на турнира, водещ своя произход от далечната 1891 г.

Авиатор

Началото на френския шампионат по тенис е покрито с мистерия, показателно за което е, че хрониките не са запазили пълните имена на двамата финалисти в дебютната надпревара (там Х. Бригс побеждава П. Бенере). Историята е доста по-милостива към Франсоа „Адин“ Масон, която е първата победителка при жените през 1897 г. Може би роля за това играе факта, че нейния баща Арман е основател на Тенис клуб Париж. Турнирът получава международен статут през 1925 г., а 2 години по-късно се случва неговата еволюция. Причината за това е победата на Франция за Купа „Дейвис“ (призьорите Жак Брюньон, Жан Боротра, Анри Коше и Рене Лакост са наричани Четиримата мускетари), която трябва да домакинства следващото издание на надпреварата, а няма необходимото съоръжение за това. След настояване от страна на клуба Стад Франсе са отпуснати 3 хектара земя, върху които то е изградено. Комплексът получава името на бившия член на организацията Ролан Гарос, който е прочут авиатор, първи успял да прелети през Средиземно море без междинно кацане. Най-забележителната част от него е Централният корт, който може да побере 15 000 зрители, кръстен на бившия президент на Френската федерация по тенис Филип Шатрие. Вторият по значимост корт с капацитет 10 000 зрители пък получава името на Сюзан Ленглен, която регистрира 6 титли в периода 1920-26.

Рекордьорите

14-те триумфа на Рафаел Надал в Париж ясно показват защо той е наричан от фенове и журналисти Краля на клея. Вторият във вечната ранглиста Макс Декюжи е с „едва“ осем успеха, при това всички постигнати преди Първата световна война. При жените на върха е Крис Евърт със 7 титли, а  една по-малко имат Щефи Граф и споменатата вече Ленглен. Със своите 17 години и 3 месеца Майкъл Ченг е най-младият победител в историята на надпреварата при мъжете  (1989 г., което е рекорд и за всички турнири от Големия шлем), но година по-късно Моника Селеш сваля още по-надолу летвата, след като печели надпреварата при дамите на 16 години и 6 месеца. Действащият носител на трофея Новак Джокович пък е най-възрастният с успех на Откритото първенство на Франция (през миналата година той го спечели на 36 години и 20 дни). Още на старта на надпреварата през 2004 г. зрителите стават свидетели на епичен мач между Фабрис Санторо и Арно Клеман, продължил 6 часа и 33 минути (6:4, 6:3, 6:7 (5), 3:6, 16:14). Дамският му еквивалент е от 2020 г. и при него Барбора Крейчикова и Екатерина Александрова играят 3 часа и 45 минути.

Българската следа

Ролан Гарос е турнира от Големия шлем, на който Григор Димитров има най-малко успехи – докато на откритите първенства на Австралия, Великобритания и САЩ той достига полуфинал, тук максималното му достижение до тази година бе класиране за 4 кръг на 2 пъти. Последната силна родна изява на кортовете на френската столица бе четвъртфинала на Цветана Пиронкова през 2016 г., загубен от Саманта Стоусър. Същата фаза е достигана общо 5 пъти от представителките на фамилията Малееви, като през 1990 г. в основната схема на турнира имаме цели 4 наши сънароднички – Елена Пампулова, Катерина, Магдалена и Мануела Малееви (последната състезаваща се за Швейцария).
Всички коефициенти за Ролан Гарос може да откриете тук.

Автор: Теодор Борисов