Лятната тръпка на футболните фенове

 

За повечето футболни фенове юни и юли са мъртви месеци, в които да се отдадат на почивка и да съберат сили за следващите сезони във водещите първенства и евротурнирите. Запалените любители на най-великата игра обаче са наясно, че немалко първенства се провеждат по системата пролет-есен, което гарантира много емоции и през лято, лишено от световно или европейско първенство. Предлагаме ви три шампионата, които може да следите докато чакате любимия ви отбор да започне своите мачове.

Голямото завръщане на Ботафого

Гаринча, Диди, Нилтон Сантос, Марио Загало. Това са част от легендарните играчи, носили фланелката на бразилския Ботафого. Въпреки това тимът от Рио де Жанейро досега е ставал шампион на страната само 2 пъти, за последно през 1995 г. По всичко изглежда, че под ръководството на португалеца Луиш Кастро Фого ще наруши своята суша. Актуалният носител на Купа Рио се представя сензационно през този сезон и има преднина от 7 точки пред Гремио, Фламенго и шампиона Палмейрас. С основен принос за добрите игри е бившия нападател на Порто и Олимпиакос Тикиньо Соареш, който понастоящем е голмайстор на първенството с 10 попадения. Ботафого засега се възползва по най-добрия начин от ангажиментите на Фламенго, Палмейрас, Флуминензе, Атлетико Паранензе и Атлетико Минейро, които прескочиха груповата фаза на Копа Либертадорес и са показател за класата на бразилската Серия А.

Йокохама командва парада в Япония

Предвид големия брой японски играчи в европейския футбол, все повече хора гледат на местната Джей лига, спонсорирана от застрахователната компания „Мейджи Ясуда“ като напълно сериозно първенство. Действащият шампион Йокохама Ф Маринос е начело в юбилейната 30-та надпревара с 3 точки, но и мач повече от Висел Кобе. Тимът е воден от бившия национал на Австралия Кевин Мъскат и разполага с изключително балансиран състав. Водещата фигура в него е бразилецът Андерсон Лопеш, който е водещ реализатор на първенството с 12 гола. Висел Кобе бе напуснат от голямата си звезда Андрес Иниеста, но разполага с местни играчи със сериозен опит по европейските терени като Юя Осако и Йошинори Муто (настоящ лидер по асистенции). Най-сериозното треньорско име е Михаел Скибе, който е начело на Санфрече Хирошима, а под ръководството му играе някогашният голмайстор на българския елит Пиерос Сотириу.

Отново всички срещу Малмьо

Швеците, както ги нарича Димитър Пенев, намериха своя изненадващ шампион през миналия сезон в лицето на Хекен, но по всичко изглежда, че характерното за последните години първо място на Малмьо отново е на дневен ред. Тимът на Хенрик Ридстрьом води с 2 точки пред Елфсборг и въпреки поражението с 0:3 в директния сблъсък определено разполага с по-класните играчи. Макар да доминират в индивидуалните класации (котдивоарецът Бени Траоре е лидер при стрелците с 12 гола, а датчанина Микел Ригорд е с 8 асистенции), Хекен засега изостава и ще дебне за грешка от втора позиция. За разлика от Норвегия, където Бодьо/Глимт дръпна сериозно, тук интрига определено ще има. Шокиращо е положението в дъното на класирането, където някогашните участници в груповата фаза на Шампионската лига АИК и ИФК Гьотеборг се борят за своето оцеляване – първият се намира в зоната на изпадащите, докато втория понастоящем заема позиция, която му дава право на участие в плейоф.

Във футболната секция на sesame.bg може да залагате отговорно на десетки мачове от цял свят.

Автор: Теодор Борисов